A Sürgősségi, Intenzív Terápiás, Aneszteziológiai Szakterületek és Társszakmák Országos Konferenciájára idén 95 intézményből mintegy 450 résztvevő regisztrált. A kétnapos online program szinte minden szekciójában tárgyaltak koronavírussal kapcsolatos kérdéseket. A SIASTOK és SzVITA előadásai a regisztráltak számára december 31-ig elérhetők a rendezvények online felületén.

Idén 10. alkalommal, közel száz intézmény részvételével rendezte meg a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája a SIASTOK (Sürgősségi, Intenzív Terápiás, Aneszteziológiai Szakterületek és Társszakmák Országos Konferenciája) és 5. alkalommal a SzVITA (Szakmai Vándorgyűlés Intenzív Terápiás és Aneszteziológiai Szakdolgozóknak) elnevezésű rendezvényeit.

A konferencia szervezőbizottságnak elnöke, dr. Gál János, az AITK igazgatója köszöntőjében a rendezvény időszerűségére mutatott rá. Mint fogalmazott, a félelem gyakran az ismeretek hiányából fakad, abból, hogy kételkedünk, meg tudunk-e birkózni az ismeretlen és nem kiszámítható helyzettel. „Ennek a hiánynak, bizonytalanságnak az egyik leghatékonyabb terápiája a tudás fejlesztése, a biztonságot és alkalmazkodást megteremtő ismeretanyag megszerzése. Éppen ezért fontos, hogy olyan időszakban, amikor energiáinkat látszólag teljesen lemerítheti az adott helyzettel való birkózás, helyet és lehetőséget adjunk a tudás fejlesztésének, a továbbképzéseknek” – emelte ki.

A hagyományosan tavasszal tartott kongresszus idén biztonsági okokból októberben került megrendezésre. A megváltozott körülményeket a rendezvény online, koncentrált formája mellett az előadások tematikája is tükrözte. A COVID-dal kapcsolatos kérdéseknek szentelték a bevezető webinariumot. Itt a témák között érintették a koronavírusra való felkészülést, a hozzá kapcsolódó klinikai tapasztalatokat, illetve megvizsgálták a Tiencsinben (Tianjin) történtek tanulságait, valamint a hemosztázis változásait is COVID-19-ben.

A főbb tematikus blokkok között szerepelt az infektológia és az intenzív terápia aktualitásai mellett a betegbiztonság, betegjog kérdései, illetve kiemelt egységben jelent meg az egészségügy bázisát adó szakdolgozók szekciója is. Szinte valamennyi blokkban felmerültek a COVID-19-cel kapcsolatos témák, hiszen mind az intenzív terápiát, mind az anesztéziát komolyan érinti a betegség. A járványhelyzet miatt volt indokolt, hogy a tervezettnél előbb és online megtartsák a programot: így juthattak el minél hamarabb a legaktuálisabb információk a szakemberekhez.

Az adott témaköröket felvezető hiteles szaktekintélyek a kapcsolódó aktuális irányelveket és ajánlásokat is áttekintették, így a gondolatébresztő előadások és képzések egyben a szintentartó továbbképzés szerepét is betöltötték. A bevezető COVID webinar előadásai november 30-ig, a SIASTOK és SzVITA előadásai december 31-ig elérhetők a rendezvények online felületén, regisztráltak számára.

A 2020. október 30-31-én rendezett online programra 450 résztvevő regisztrált az ország 95 intézményéből. A kétnapos programban 12 szekcióban 42 előadás szerepelt.

Borbély Zsuzsa
Fotó (kiemelt kép): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.