A belgyógyászat, a hematológia és a klinikai immunológia vezető intézményévé kíván válni a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika, amely jelenleg hat profillal rendelkezik. Dr. Masszi Tamás igazgató a további tervek közül hangsúlyozta az infektológia fejlesztésének szükségességét, és egy nemzetközi szinten is a legkorszerűbb eljárásoknak helyet adó sejtterápiás központ kialakítását. Az igazgató kiemelt célja, hogy a két klinika egyesülésével létrejövő intézmény munkatársai egy csapattá kovácsolódjanak. A betegek biztonságának és a kollégák munkakörülményeinek javítását tartja a legfontosabb vezetői feladatának. Dr. Masszi Tamás a Belső Klinikai Tömb orvos-főigazgatói posztját is betölti, célja, hogy a tömbben a betegellátást szolgáló diagnosztikus és terápiás tevékenységeket egységesen, gyorsabban és magasabb színvonalon lehessen végezni.

Vezetőként a hitvallásom, hogy olyan klinikát működtessek, ahol én magam is örömmel dolgoznék beosztott orvosként. A jó munka alapfeltétele pedig, hogy boldognak érezzék magukat az emberek és megfelelő munkakörnyezetben végezhessék tevékenységüket nap mint nap – vallja dr. Masszi Tamás a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika 2020. november 1-jével kinevezett igazgatója, aki Goethe szavait idézi: „Aki nem próbálja meg a lehetetlent, az a lehetségest sem fogja elérni soha”.

A klinika 2020. május 15-ével jött létre a korábbi II. Sz. és III. Sz. Belgyógyászati Klinika egyesülésével; az összevonás folyamatát dr. Masszi Tamás rektori biztosként felügyelte, majd megbízott igazgatóként látta el feladatát a mostani kinevezésig. Egy ilyen helyzetben, mikor a kollégák egy részének költöznie kellett, másoknak pedig be kellett fogadnia az érkezőket, kiemelt célom annak az érzésnek a kialakítása, hogy mi egy csapat vagyunk, harmonikusan tudunk együtt dolgozni, orvosok, szakdolgozók egyaránt – fogalmazott. A jó közérzet alapját szolgáló megfelelő munkafeltételekhez fontos lépés volt, hogy a Pénzügyi Igazgatóság Belső Klinikai Tömb udvarán található épületének jelentős részét megkaphatta a klinika, és itt orvosi szobákat, öltözőket oktatási helyiségeket tudtak kialakítani.

Az egyesítést követően jelenleg hat profillal rendelkezik az intézmény: vezető területté vált a hematológia és az immunológia, utóbbihoz támogatást nyújt, hogy 2020. október 1-jétől létrejött a Reumatológiai és Klinikai Immunológiai Tanszék a klinikához rendelten. Továbbra is kiemelt a kardiológia, az anyagcsere-betegségek, valamint kisebb kapacitással jelen van az onkológiai és a gasztroenterológiai ellátás is, ugyanakkor ez utóbbi két terület most már a Belgyógyászati és Onkológiai Klinikán, valamint az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikán koncentrálódik. Az oktatásban szintén megjelenik ez a felosztás, arra törekszünk, hogy mindenki azt tanítsa, amilyen speciális betegprofilt kezel és gondoz – tette hozzá. Az igazgató célja új profilként az infektológia megjelenítése. Már eddig is a klinikához tartozott az Infektológiai Tanszéki Csoport, ugyanakkor dr. Masszi Tamás még hangsúlyosabbá tenné az oktatást ezen a területen, és azt szeretné elérni, hogy az infektológusok rendszeresen legyenek jelen az egyes klinikákon konziliárus orvosként.

Cél, hogy több szakterületen ne csak hazai szinten legyen kiváló a klinika, hanem a nemzetközi élvonalba emelkedjen. Példaként említette a tervek között szereplő, legkorszerűbb eljárásoknak helyet adó sejtterápiás központ kialakítását, amelynek az alapját a jelenlegi, dr. Prohászka Zoltán és dr. Cervenák László nevével fémjelzett Kutatólaboratórium adja. A celluláris terápiák közismert formája az őssejt-transzplantáció, a technikai fejlődés azonban már ezen is túlmutat. A tervek szerint a központ alkalmazza majd a mai standard terápiák mellett az USA-ban az utóbbi években kifejlesztett CAR-T sejtes kezelést, a szintén alig néhány éve ismert, tanított T-sejtes kezelést, valamint a stromális őssejtekből kiinduló sejtterápiás eljárásokat. Utóbbiak közé tartozik a különböző szövetek (pl. porc, szívizom) előállítására képes mesenchymalis őssejtek immunszuppreszív alkalmazása, illetve ezen őssejtek felhasználásán alapuló regeneratív medicina kialakítása. A hazai sejtterápiák oktatási centrumaként kívánunk működni, hosszú távú célunk pedig, hogy képesek legyünk ilyen sejtek előállítására is. A későbbiekben a közvetlen betegellátást is szolgáló kutatólabor így igazi transzlációs tevékenységet valósít majd meg – emelte ki.

Dr. Masszi Tamás beszámolt a jelenleg folyó munkálatokról is; a 2 milliárd forintos beruházás célja a klinika infrastruktúrájának megújítása. Ennek keretében az A épületben 40 ágyas, magas szintű hematológiai ellátásra alkalmas területet alakítanak ki, valamint itt lesz a hematológiai nappali kórház is. Szintén folyamatban van a B épület kórtermeinek korszerűvé tétele. A betegellátás a felújítás ideje alatt is zavartalan, köszönhetően a Transzplantációs és Sebészeti, valamint a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikával való együttműködésnek – emelte ki.

Dr. Masszi Tamás 2020. szeptember 1-jétől a Belső Klinikai Tömb (BKT) orvos-főigazgatói posztját is betölti. A betegellátás szempontjából elengedhetetlen, hogy a BKT a Külső Klinikai Tömb (KKT) mintájára egységessé szerveződjön, és javuljon az együttműködés – mondta. Ennek keretében a Transzplantációs és Sebészeti Klinika laboratóriumának további fejlesztésével a labor a tömb minden klinikáját ki tudja szolgálni, nem csak a sürgős vizsgálatokat végzi el – így nem kell a KKT-ba átküldeni a mintákat, és hamarabb megtudja az orvos az eredményt. A képalkotás terén együttműködés kezdődött a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika és a Transzplantációs és Sebészeti Klinika között, melynek keretében előbbi a magas színvonalú CT-kapacitást, utóbbi a szívultrahang lehetőségét biztosítja mindkét intézmény betegeinek. Az új igazgató fontosnak tartja, hogy egy egységes intenzív terápiás ellátás is kialakuljon a BKT területén, és ehhez tartozóan felálljon egy 0-24-ben rendelkezésre álló újraélesztő team. A még szorosabb együttműködés és a betegellátás érdekében összekötő folyosó épül majd a két klinika között.

A fejlesztések mellett dr. Masszi Tamást a tradíciókra nap mint nap emlékezteti íróasztala, amelynek első tulajdonosa Korányi Frigyes, a klinika 1865–1908 közötti vezetője volt. Emlékezetes számára egy későbbi igazgató, Haynal Imre is, akinek a klinikáján Masszi Tamás szülei is dolgoztak belgyógyászként. „Ilyen hagyományok közé kerülni mindenképp szívet melengető és kihívásokra serkentő” – mondja.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.