Az egyetem születésnapja alkalmából minden Semmelweis Polgár megkapja a Semmelweis Kártyát, mellyel számtalan kedvezmény és szolgáltatás elérhető, köztük a Semmelweis Egészségügyi Szervezési Iroda (SESZI) által biztosított egészségügyi ellátások is. A Semmelweis Egyetem ereje a humánerőforrásában rejlik, az itt dolgozók munkája értéket teremt, ezért az ő egészségükre, rekreációs lehetőségükre kell a legjobban vigyáznia az egyetem felsővezetésének – értékelte a programot dr. Merkely Béla rektor.

November 7-e a Semmelweis Egyetem hivatalos születésnapja – 251 évvel ezelőtt, 1769-ben ugyanis ezen a napon Mária Terézia orvosi karral egészítette ki a Nagyszombati Egyetemet, ezzel megalapítva a Semmelweis Egyetem jogelődjét és elindítva a magyar orvosképzést. Az évforduló alkalmából a Családbarát Egyetem Program részeként elindul a Semmelweis Kártya Program – a következő napokban az egyetem minden polgára megkapja személyre szóló kártyáját.

A Semmelweis Kártya Program széles körben biztosít kedvezményeket és extra szolgáltatásokat az intézmény munkavállalóinak, hallgatóinak és tanulóinak: ilyen az egyetem gyógyszertáraiban elérhető gyógyszertári kedvezmény, a táplálkozási és életmód tanácsadás igénybevétele és az egyetem által szervezett közösségi mozgásprogramokon való részvétel is. A kártyával – a járványügyi szabályok megtartása mellett – tovább bővülnek a sport, kultúra és egyéb területeken igényelhető kedvezmények, továbbá még szélesebb körben igénybe vehetők majd az egészségprevenciós és egészségfejlesztési szolgáltatások, és a magánügyek intézésében kínált segítségnyújtás is.

Dr. Merkely Béla elmondta: a Családbarát programmal azt kívánjuk elérni, hogy egyetemünk olyan hely legyen, ahol a szakmai fejlődés és elismerés mellett kollégáink támogatást kaphatnak a magánéletük kiteljesedéséhez is. A Semmelweis egy olyan hely, ahol a gyermekvállalás érték, és olyan hellyé kell válnia, ahol az egyetem, mint munkáltató, tudatosan tesz azért, hogy a munkavállaló képes legyen összehangolni és egyensúlyban tartani a munkáját a magánéletével. Ezért a jövőben várhatóan különböző családtámogatási intézkedések, rugalmas foglalkoztatási lehetőségek, továbbá számos középtávú fejlesztési elképzelés is megvalósulhat. Adonicsné Püski Kata rektori kabinetvezető-helyettes kiemelte: szakmai elismerésük és karrierjük támogatása mellett elemi fontosságú olyan munkakörülmények biztosítása a munkavállalóink számára, mely elősegíti a családalapítás és gyermeknevelés munkavállalással történő flexibilis összeegyeztetését. Ez mindamellett, hogy gazdasági előnyöket hordoz, erősíti az egyetem munkahely-megtartó képességét és munkaerő-piaci helyzetét.

A program keretein belül a SESZI szervezésében több egészségügyi csomag is elérhetővé válik a Szent Rókus Klinikai Tömbben – mondta el dr. Varga Péter, az Ellátásszervezési Igazgatóság igazgatója, hozzátéve: a szolgáltatások körét folyamatosan, hónapról hónapra bővítik majd, így a jövőben komplex vizsgálati csomagokat tudnak majd kínálni. Novembertől a férfiak egészségmegőrzését szolgáló Movember keretein belül PSA szűrésre jelentkezhetnek az egyetem munkatársai – ez a lehetőség a Semmelweis Kártyával a későbbiekben is folyamatosan elérhető lesz. Decemberben a női egészség védelmében mammográfiás szűrővizsgálattal bővül a munkavállalói szűrőcsomag és onnantól ez a vizsgálati lehetőség is folyamatosan elérhető lesz. A SESZI minden hónapban újabb és újabb szolgáltatások bevezetésével bővíti majd az egészségügyi ellátások körét. A jövőben így a Semmelweis Kártyával olyan komplex szűrőcsomagok is igénybe vehetőek lesznek majd, mint a célzott laborvizsgálatokat, szájüregi daganat, méhnyakrák és melanoma szűrést, továbbá egyéni és csoportos dohányzásról való leszoktatási programot is magába foglaló Onkológiai szűrőcsomag; vagy a Metabolikus-kardiovaszkuláris vizsgálati csomag, melynek része a testösszetétel mérés és kiértékelés, a rizikóbecslés, a kardiológiai kivizsgálás, a szemfenék vizsgálat valamint különböző laborvizsgálatok. Az intézményben oltópont is kialakításra kerül majd, valamint nevelési tanácsadó segítsége is kérhető lesz a jövőben. A szűrővizsgálatokon előzetes előjegyzés után lehet részt venni, melyre munkanapokon 9-16 óra között a 06-30-685 9677 telefonszámon lehet jelentkezni.

A Szent Rókus Klinikai Tömbben a SESZI által a jövőben kialakításra kerül egy alapellátási egység is, amely kezdetben munkanapokon, rendelési időben fog működni, de a fejlesztés iránya az, hogy ún. „walk-in-centre”-ként a hét minden napján, napi 24 órában folyamatos készenléti jelenlétet biztosítson. Az ide betérő beteg – a megkeresés okától függően – először nem feltétlenül orvossal, hanem más, képzett egészségügyi dolgozóval találkozik. A szervezeti egység a Semmelweis Kártya tulajdonosai számára a betegút szervezését is végzi. A betegirányító munkatársak a klinikákkal folyamatos kapcsolatban állva az érintett beteg számára szakvizsgálatokra, konzultációkra tudnak majd időpontot szervezni. A jövőben a Klinikai Központ Foglalkozás-egészségügyi Szolgálata által előírt szakvizsgálatok elvégzésének megszervezése is itt történik majd. Az alapellátási szolgáltatás fogadja majd az egészségügyi panasszal érkezőket, akut probléma esetén pedig azonnali ellátást biztosít az intézmény Sürgősségi Betegellátó Osztályával együttműködve. A tervek szerint a program részeként az egyetem gyermekgyógyászati profilú egysége a jövőben ellátást biztosíthat majd a dolgozók gyermekei számára, valamint az egyetem polgárai számára elérhetővé válhatnak majd sportorvosi rendelések, támogató pszichológus, pszichoterápiás, mentálhigiénés szakrendelések is.

A Családbarát Egyetem Program részleteiről, valamint a Semmelweis Kártya által igénybe vehető kedvezményekről és szolgáltatásokról a program honlapján tájékozódhat, amely a következő linken érhető el: https://semmelweis.hu/csaladbarat

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem; Barta Bálint – Hallgatói Önkormányzat; Hollós Illés
Kiemelt kép: freepik.com

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.