A Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) tizennyolcadik konferenciáján a magyar májátültetési programban játszott szerepéért elismerést kapott többek mellett dr. Görög Dénes, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának klinikai főorvosa, nyugdíjas oktató.

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége 18. konferenciáján dr. Hartyánszky István, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika profilvezető szívsebésze, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke és Berente Judit, az MSZSZ elnöke adta át nyolc kitüntetettnek „A Szervátültetettek Szolgálatáért” díjakat.

Dr. Görög Dénesnek a hazai májátültetési program elindításában játszott szerepéért, a szervátültetettekért folytatott elkötelezett munkájáért adományozta az MSZSZ „A szervátültetettek szolgálatáért” díjat. Dr. Görög Dénes a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának klinikai főorvosa, nyugdíjas oktatója, mint a laudációban elhangzott, sebészként 25 évvel ezelőtt részese volt a hazai májátültetési program elindításának és az első műtétnek is. 45 éve áll sebészként a gyógyítás szolgálatában, amelyet mély alázattal és a betegek iránti elkötelezettséggel tesz – fogalmaztak, hozzáfűzve: megbízhatóságával, szakértelmével is elismerést vívott ki. Nemcsak száznál több szervátültetett köszönheti neki új életét, de számos rezidens és egyetemi hallgató tanulását is segítette. Ahogy egyik munkatársa jellemezte: „Dénes az az ember, aki a maga csendes stílusában, ha melletted áll, bármi is történjen, jól fogsz dönteni.”

Díjat vehetett át továbbá dr. Elek Jenő, az Országos Onkológiai Intézet Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály osztályvezető főorvosa a hazai tüdőátültetési program elindításában játszott szerepéért. A tüdőtranszplantációs program az Országos Onkológiai Intézet és a Semmelweis Egyetem együttműködésében valósul meg.

Vas Dóra
Fotók forrása: MSZSZ

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.