A Medikus Zenekar visegrádi országokba tervezett tavaszi koncertsorozatát a koronavírus miatt kellett lemondani. A tervek szerint a nemzetközi turnéra ősszel kerül sor, előtte azonban itthon is meghallgathatjuk a Semmelweis Egyetem komolyzenei együttesét.

A Semmelweis Egyetem orvostanhallgatóiból álló Medikus Zenekar utolsó fellépése március 10-én volt a Művészetek Palotájában. A jótékonysági koncert nagy sikert aratott: 3,5 millió forint bevétel gyűlt össze a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika számára. „Hatalmas élmény volt a Müpában játszani, a visszajelzések alapján pedig nemcsak a zenekar, de a közönség is életre szóló élményekkel gyarapodott” – mondta el Dubóczky Gergely karnagy az eseményről, melyen Liszt Ferenc Les Préludes szimfonikus költeményét, majd Gustav Mahler I. D-dúr, „Titán” című szimfóniáját adták elő. Utóbbihoz az egyetem külföldi partnerintézményeinek hallgatói is csatlakoztak az egyetem 250., jubileumi éve alkalmából meghirdetett felhívásra jelentkezve.

A Medikus Zenekar a tervek szerint a koncert után nemzetközi turnéra indult volna a visegrádi országokba, ám a koronavírus miatt ezt el kellett halasztaniuk. A járványhelyzet mérséklődésével ősszel kerülhet sor az elmaradt előadásokra: szeptember 25-én Nagyszombaton, szeptember 27-én Prágában, október 5-én pedig Krakkóban lép fel a nemzetközi hallgatókkal kiegészült együttes.

A koronavírus miatt nemcsak le kellett mondaniuk a koncerteket, de próbálni sem tudott a zenekar: a járványügyi intézkedések miatt tiltott volt a gyülekezés, az együttes sok tagja ráadásul orvoshallgatóként a vírus elleni küzdelem frontvonalában dolgozott; csak pát hete kezdhették újra a gyakorlásokat. A nemzetközi turné előtt, a járványhelyzet óta először itthon lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar: augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában adnak nyáresti koncertet. A műsor Debussy műveiből és Mendelssohn Szentivánéji álom című művének részleteiből áll, az előadáson pedig a több díjjal kitüntetett Vox Mirabilis Kamarakórus is közreműködik majd. A koncertre már kaphatóak a jegyek, melyek erre a linkre kattintva érhetőek el.

Dubóczky Gergely bízik abban, hogy a márciusi Müpa-esthez hasonló sikert aratnak a zenekar következő koncertjei is. „Világszinten is páratlan, hogy egy nem zenei felsőoktatási intézmény ilyen komoly kulturális élettel rendelkezzen és ilyen magas szintű zenekart tartson fenn. Remélem, hogy a továbbiakban is jó hírét vihetjük majd a Semmelweis Egyetemnek” – tette hozzá a Medikus Zenekar karmestere.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (A Medikus Zenekar március 10-i, Művészetek Palotájában tartott koncertje)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.