Egy akut májelégtelenségben szenvedő betegen végezték el a tizenegyezredik hazai szervátültetést. A műtétet a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján hajtották végre június 17-én. Az Eurotransplant közvetítésével hazai donorból származó szervet egy kiemelt sürgősséggel májra várakozó betegbe ültették be, akinek jó az állapota – mondta dr. Piros László, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatóhelyettese.

Összesen gyakran több mint száz dolgozó összehangolt munkájára van szükség, ahhoz, hogy egy szervet át lehessen ültetni. Ebben az összes érintett, a donorkórház, az Országos Vérellátó Szolgálatnál működő koordinációs központ, a szállításban részt vevők, valamint a beültetést végzők is benne vannak – mondta el honlapunknak dr. Piros László, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatóhelyettese.

A tizenegyezredik hazai szervátültetést az egyetem klinikáján hajtották végre 2020. június 17-én, egy akut májelégtelenségben szenvedő, kiemelt sürgősséggel szervre várakozó nőbetegnél végezték el a beavatkozást.

A műtét sikeres volt, a páciens jól van – tájékoztatott az igazgatóhelyettes.

Nagyon hálás vagyok mindenkinek a klinikán, aki a műtétemen dolgozott és segít a felépülésemben – mondta a tizenegyezredik transzplantált, Mahr Klaudia. Hozzátette, párja a klinikán kérte meg a kezét és úgy érzi, újjászületett, második esélyt kapott, amelyet úgy igyekszik kihasználni, hogy csak a pozitív dolgokra akar koncentrálni.

A Semmelweis Egyetemen valamennyi transzplantációs program elérhető. Július 14-ig az egyetemen összesen 5040 vese-, 1100 máj-, 600 szív- és 71 hasnyálmirigy transzplantáció történt. A Semmelweis Egyetemen az összes magyarországi szervátültetés 63 százalékát hajtották végre az elmúlt 47 évben.

Országos szinten az első 11 000 magyarországi szervátültetés között 8976 veseátültetés, 1098 májátültetés, 658 szívátültetés, 181 hasnyálmirigy átültetés (vesével kombináltan vagy szigetsejtesen) és 87 tüdőátültetés történt.

Az első vesetranszplantációt 1962-ben Szegeden Németh András docens végezte. Az első vesetranszplantációs program 1973-ban indult a Semmelweis Egyetemen dr. Perner Ferenc professzor vezetésével. Az első szívátültetést 1992-ben végezte Szabó Zoltán professzor a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. 1994-ben megnyílt Budapesten a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája és a következő évben (1995) megindult az azóta is sikeresen működő májtranszplantációs program.

A 11. ezredik hazai szervátültetés kapcsán a Magyar Transzplantációs Társaság és az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplantációs Igazgatósága által kiadott sajtóközlemény itt olvasható.

Fotó:Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.