Az Általános Orvostudományi Karon végzett, sikeresen záróvizsgát tett 202 nemzetközi hallgatót avatták orvosdoktorrá a Szenátus ünnepi ülésén. A Nagyvárad Téri Elméleti Tömb dísztermében megrendezett avatási ünnepség keretében dr. Merkely Béla, az egyetem rektora és dr. Kellermayer Miklós, az ÁOK dékánja kézfogásukkal fogadták doktortársaikká a felavatott orvosokat.

A Szenátus ünnepi ülésén az Általános Orvostudományi Kar angol és német nyelvű orvosképzési programján sikeres záróvizsgát tett 202 orvosjelöltet avatták fel, közülük 124-en angol és 78-an német nyelvű képzésben vettek részt. A nemzetközi hallgatók a világ 34 különböző országából érkeztek.

Az ünnepi ülést dr. Merkely Béla rektor nyitotta meg, aki beszédében emlékeztetett arra, hogy történelmi jelentőségű és emlékezetes tanév áll mögöttünk, melyet egy rendkívüli járványügyi veszélyhelyzetben kellett befejezni. „Önök jól vizsgáztak, ahogyan alma materük is!” – jelentette ki. Felidézte, hogyan állt helyt az egyetem ebben a rendkívüli helyzetben, megemlítve a H-UNCOVER reprezentatív koronavírus szűrővizsgálatot, valamint a sikeres átállást az online oktatásra. Kiemelte, hogy a képzés folyamatosan magas színvonalon folyt, és a hallgatók részére a gyakorlatok feltételeit is meg tudták teremteni. Dr. Merkely Béla kiemelte, hogy a jelenlévő orvosjelöltek ezekben a vészterhes időkben is követték hivatásuk hívó szavát, kötelességtudatosan vállalták a szükséges áldozatokat, sikerült a gyakorlatokat – akár részben hazájukban végzett önkéntes munkával – teljesíteniük, és a képzést befejeznünk. Kitért arra is, hogy az egyetem alapításának 250 éves évfordulóját ünneplő jubileumi tanévben az egyik legjelentősebb eseménynek a magyar, angol és német nyelvű orvosképzés kurrikulumának megreformálását tartja. Felhívta arra is a hallgatók figyelmét, hogy legyenek büszkék alma materükre, vigyék az egyetem hírét itthon és világszere egyaránt, és maradjanak a Semmelweis Közösség részei, akár úgy, hogy hivatásukat Magyarországon gyakorolják. Bízom benne, hogy nemcsak a tudományok, a gyógyítás ismeretét sikerült átadnunk, hanem országunk szeretetét is, és így hazájukba visszatérve első számú „nagyköveteinkké” válnak – zárta beszédét.

Az avatás iránti kérelmet Fatima Zulqarnain és Franz-Josef Vogl orvosdoktor-jelöltek terjesztették elő, majd a jelöltek két nyelven esküt tettek. Ezt követően dr. Merkely Béla rektor felkérte dr. Kellermayer Miklós dékánt, hogy sikeres tanulmányaik elismeréséül avassa orvosdoktorrá a frissen végzett hallgatókat, majd kézfogásukkal doktortársaikká fogadták őket.

Az angol nyelvű képzésben részt vett hallgatók nevében dr. Fatima Zulqarnain és dr. Nora Kovacs, míg a német képzés képviseletében dr. Franz-Josef Vogl szólt a jelenlévőkhöz.

A doktortársakká avatott orvosokat dr. Kellermayer Miklós dékán üdvözölte ezután ünnepi beszédében. Ebben visszaidézte a jelenleg végzett hallgatók első napjait az egyetemen, és azt az utat, amit bejártak az elmúlt 6 év során, hogy elérkezzenek a mai naphoz. „Abba is bele tudtak kóstolni, hogy mit jelent egészségügyi dolgozónak lenni a koronavírus-járvány közepette, és megtanulták, mit jelent büszke Semmelweis hallgatónak és diplomásnak lenni” – jegyezte meg a dékán. Sok sikert kívánt a friss orvosdoktoroknak és kérte őket, emlékezzenek arra, hogy a Semmelweis Egyetemen végeztek, az alma materük pedig mindig szívesen fogja őket viszontlátni.

A diplomák átadására a jelen helyzetben szükséges óvintézkedések maximális betartása mellett került sor, a rokonok és hozzátartozók online követhették nyomon az eseményt. A magyar nyelvű képzésben végzett orvostanhallgatók avatása július 25-én következik. 

Az eseményről készült bővebb, angol nyelvű cikkünk ide kattintva olvasható.

Deme Tamás
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.