Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. május 08.
234932 Összes oltás
14138 Beoltott Semmelweis Polgár
Dr. Harsányi László több mint 40 éve, 1979 óta dolgozik a Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti Klinikáján. Nemrégiben a sebészet és a gasztroenterológia területén elért kimagasló szakmai és tudományos eredményei elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült, az egyetem pedig a leköszönő vezetőknek szóló aranypecsétgyűrűvel tüntette őt ki, miután kilenc év igazgatói munka után idén átadta helyét a klinika új igazgatójának, dr. Szijártó Attilának.

Egyik ágon negyedik generációs orvoscsaládból származom, így a pályaválasztásom nem volt annyira meglepő. 1979. október elsején kaptam meg a közalkalmazotti kinevezésemet az I. Sz. Sebészeti Klinikán és azóta is itt dolgozom, szóval végigjártam a ranglétrát – idézte fel a kezdeteket dr. Harsányi László. A negyven évem körülbelül felét töltöttem valamilyen vezetői beosztásban, előbb igazgatóhelyettes voltam, aztán 9 évig igazgató – tette hozzá a klinika leköszönt vezetője, aki büszke arra, hogy 2010-ben beadott igazgatói pályázatából szinte minden célkitűzést sikerült elérniük az évek során.

Nagyon fontosnak tartottam egy bizonyos folytonosság és a tradíciók ápolását, ezért ezekben az irányokban gondolkoztam tovább, amikor beadtam az igazgatói pályázatomat még 2010-ben – részletezte dr. Harsányi László. Mint mondta, fejleszteni szerette volna a daganatsebészetet, hiszen ezen a területen egyre kevesebb a technikai akadály. Egyebek mellett szakmaközi együttműködéseket szorgalmazott a klinikán, nemcsak az operatív társszakmákkal, hanem például az invazív radiológiával is. Ezek létrejötte nagyon sokat jelentett például a májsebészeti, vagy általában a daganatsebészeti innovációkban – számolt be az egyetemi tanár. Számos transzlációs szemléletű, eredményes kutatás zajlott, és zajlik továbbra is a klinikán, ez pedig azt jelenti, hogy a kísérleti műtőből gyakorlatilag azonnal áthelyezhetők az eredmények a gyógyításba – ismertette az elmúlt évek eredményeit.

Persze az időközben máshol kifejlesztett újdonságok gyakorlatba történő beemelése is lényeges, így kezdtünk el például olyan speciális kétlépcsős májműtéti technikákat alkalmazni, melyekre korábban nem volt példa hazánkban. Ehhez hasonlóan olyan végbéldaganat-sebészeti eljárásokat is az elmúlt években vezettünk be, melyek korábban egy helyen már zajlottak ugyan Magyarországon, de koncentrált és tudományosan is megalapozott formában nem igazán végezték még ezeket – mondta el dr. Harsányi László. Az úgynevezett prehabilitációs módszer, vagyis az olyan komplex műtéti előkészítés, ami a páciens teherbíró képességét fokozza, szintén az elmúlt időszakban teljesedett ki. Egyetlen olyan dolog van, amit nem sikerült megvalósítani: nagyon szerettük volna, ha Magyarországon is megjelenik a robotsebészet, erre azonban eddig még nem került sor – fejezte be gondolatát.

Dr. Harsányi László idén a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült főként a sebészet és a gasztroenterológia területén elért kimagasló szakmai és tudományos eredményei elismeréseként, az egyetem pedig a leköszönő vezetőknek szóló aranypecsétgyűrűvel tüntette ki. Előbbiről azt mondja, meglepetés volt számára, azonban úgy érzi, hogy ezt a díjat mindig egy közösség képviselője kapja meg a közös munka elismeréseként, így ez a klinika mostani dolgozóinak, valamint elmúlt 100 éves hagyományának is ugyanúgy szól, mint neki.

Bár elmondása szerint a mindennapi műtéti terhelést még mindig bírja fizikailag, tapasztalatait már inkább csak a nehezebb feladatok megoldásába és az oktatásba szeretné fektetni. A klinikai sebész munkatársak gárdája örvendetesen megfiatalodott, a jövőben nekik szeretne segíteni a tapasztalataival – osztotta meg a jövőre vonatkozó terveit a professzor, hozzátéve, hogy szerencsére sosem érték nagy csalódások a szakmai életében, büszke minden munkatársára, akivel együtt dolgozhatott. A klinika új igazgatójával, dr. Szijártó Attilával már évtizedek óta ismerik egymást, és amikor formálisan is átadta neki az igazgatói pozíciót, akkor a hagyományoknak megfelelően egy kis tárgyi emlékkel lepte meg: egy idézettel ellátott fotót adott át Dollinger Gyuláról, az I. Sz. Sebészeti Klinika első igazgatójáról. Ez a kép kifejezetten becses számomra, mivel Dollinger lányától kaptam még kinevezésem idején – emlékezett vissza dr. Harsányi László. Első kari tanácsi hozzászólásomban nagy elődömet idéztem: amikor ugyanis Dollinger Gyulát kinevezték a klinika vezetőjének, megköszönte, hogy tudásában és jellemében bízva ezzel a nehéz feladattal bízták meg őt, s erről szól az idézet a fotó hátulján. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos üzenet a szakmánk és minden vezető számára: nem elég a tudás, az emberi kvalitás is kell! Biztos vagyok benne, hogy a klinika eddigi igazgatóihoz hasonlóan Szijártó professzor úr is megfelel ennek a követelménynek – zárta gondolatait dr. Harsányi László.

Sturbán László
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.