A járványügyi helyzet miatt az idei érettségire speciális szabályok vonatkoznak, amelyek a Semmelweis Egyetem szakképző iskoláit is érintik. Ezek közül a Raoul Wallenberg Szakgimnázium és Szakközépiskola vezetője beszélt a honlapunknak arról, hogy ők miként szervezték meg az idei érettségi és szakmai vizsgákat.

A többi hazai közoktatási intézményhez hasonlóan a Semmelweis Egyetem Raoul Wallenberg Szakgimnázium és Szakközépiskolában is digitális munkarendben zajlik az oktatás március 16. óta. Az ehhez szükséges megfelelő platformokat a tanároknak kellett kiválasztania, hogy a megváltozott helyzetben is elérjék a diákokat – tájékoztatott Gavallérné Kancsal Ágnes igazgató. Az iskolában a korábban alapvetően elektronikus naplóként használt Kréta rendszert kezdték el a távoktatáshoz használni, ide töltik fel a különböző, adott esetben audiovizuális tananyagokat, de emellett egyéb platformokat (pl. Zoom, Google Classroom, Teams) is használnak a tanáraink – tette hozzá. A diákok online kapják meg a tananyagokat egyebek mellett videók, prezentációk formájában, majd önálló felkészülés után közösen gyakorolnak a tanáraikkal a különböző online felületeken, ahol a számonkérés is zajlik. A tanáraink átadják egymásnak a tapasztalataikat, valamint folyamatosan figyeljük, hogy a diákoknak felmerül-e bármilyen technikai problémája, ami megnehezítheti számukra a tanulást, emellett a szülőkkel is tartjuk a kapcsolatot – számolt be az intézményvezető.

Idén öt szakgimnáziumi osztály érettségizik az iskolában, a diákoknak lehetősége lett volna távol maradni a vizsgától, de csak egy fő élt ezzel – tájékoztatott Gavallérné Kancsal Ágnes. Az előrehozott érettségi vizsgákat törölték, így középszinten 140 diák érettségizik, miközben ebben a tanévben az iskola emelt szintű érettségi központ is. Az érvényben lévő szabályozás szerint idén – néhány kivételtől eltekintve – csak írásbeli érettségit tartanak, a vizsgák alatt egy teremben 10 diák tartózkodhat, így a megszokottnál több teremre és felügyelő tanárra van szükség a vizsgák megszervezés során – mondta el az igazgató. Ezért több tanárt kellett beosztanunk a feladatra úgy, hogy a 60 év feletti kollégákat kíméltük, és csak a fiatalabbakat vontuk be – magyarázta. Az iskola diákjai és tanárai számára a kormányhivatal mellett a Semmelweis Egyetem is biztosított védőruházatot és fertőtlenítőszereket. Ugyanakkor, mivel a maszk viselése nem kötelező, csak a megfelelő távolságtartás, így a diákok nem is szívesen viselnek maszkot a vizsga alatt, mert elmondásuk szerint zavarja őket a tesztírásban – tette hozzá Gavallérné Kancsal Ágnes. Emellett tilos a vizsga előtt és után csoportosulni, ennek betartásában a VI. kerületi polgárőrök is segítettek.

Szokatlan helyzet, hogy a járvány miatt egy napon keresztül „karanténba kell zárni” a megírt dolgozatokat, ami úgy történik, hogy a vizsgalapokat átválogatják a javítótanárok szerint elosztva, majd borítékban vagy műanyag tasakban tárolják a papírokat 24 órán keresztül, és csak ezt követően veheti át a dolgozatokat a javító tanár – avatott be az intézményvezető.

A szakgimnáziumban a kórházi, bölcsődei szakmai gyakorlatok egy része is online történt az elmúlt hónapokban, méghozzá videós oktatóanyagok segítségével, így a végzős tanulók elérték a vizsgára bocsátáshoz szükséges 60 százalékos gyakorlati óraszámot. A szakmai vizsgán a kijavított dolgozatokat csak elektronikusan lehet megtekinteni, ezért most az ehhez szükséges technikai feltételek kialakításán dolgoznak.

Az iskolában, három ágazatban (egészségügy, szociális és pedagógia) zajlik oktatás, idén 13 szakmából 412 tanuló vizsgázik június közepéig. Az iskolai demonstrációs termekben zajló szakmai gyakorlati vizsgákon – az adott szaktól függően – egyszerre legfeljebb két diák van jelen – mondta el az igazgató.

Gavallérné Kancsal Ágnes úgy tapasztalja, hogy a járvány miatt elrendelt rendkívüli oktatási és vizsgázási körülmények kevéssé zavarják a diákokat. A végzősöknek szerinte inkább az utolsó iskolában töltött hetek és a ballagás okoz hiányérzetet.

Keresztes Eszter
Fotó: Gál Bettina – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.