A Semmelweis Egyetem orvosszakmai vezetésével alkotta meg a Femtonics Kft. azt az akkumulátorról és palackról is működő, hordozható lélegeztetőgépet, ami kifejezetten az új koronavírus okozta légzési elégtelenség kezelésében hatékony. A hazai találmány a kiáramló levegő szűrésével védelmet nyújt a betegeket ellátó egészségügyi dolgozók számára.

A Femtonics Kft. és a Semmelweis Egyetem a rendelkezésükre álló gépészeti, elektronikai, orvostechnikai és klinikai tudás ötvözésével március végére jutott el az első működő prototípusig. A tervezéskor fokozottan odafigyeltek arra, hogy a kialakított eszközt a lélegeztetésben kevésbé jártas orvosok is könnyen kezelhessék. A második fejlesztés a Semmelweis Egyetemen található aktív műtüdő segítségével lefolytatott tesztsorozatnak köszönhetően sokkal kiforrottabb darab – hangsúlyozta dr. Rózsa Balázs, a cég alapító-tulajdonosa.

Az eszköz kifejezetten jó áramlási tulajdonságokkal és gyors vezérléssel rendelkezik – számolt be dr. Lorx András, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának docense. Hozzátette: a zárt rendszerű légzőkör és gázellátás nem pazarló, ezért a berendezés nagy előnye, hogy nem jelent többletterhelést a kórházi gázhálózat számára.

A fejlesztők olyan alapanyagokból építkeztek, amelyek megfelelnek az orvostechnikai eszközökre vonatkozó előírásoknak, ugyanakkor nem minősülnek hiánycikknek, ami a gyártási folyamatot is leegyszerűsíti – emelte ki dr. Rózsa Balázs.

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta: a veszélyhelyzetben a hazai kutatás-fejlesztés és innováció szereplői példás együttműködési készséggel bizonyították, hogy a váratlan kihívásokra is képesek gyorsan és hatékonyan reagálni. Az innovációs tárcához mintegy félszáz projektjavaslat érkezett be, ezek közül 20 támogatott fejlesztés már folyamatban van. A szabadalmaztatás alatt álló lélegeztetőgép hozzájárulhat ahhoz, hogy az egészségügyi védekezésben Magyarország egyre inkább képessé váljon az önellátásra.

A szabadalmaztatást követően megkezdődhet a magyar találmány sorozatgyártása is, amelyet az egyik legnagyobb hazai orvostechnikai eszközgyártó, a 77 Elektronika Kft. saját kapacitásaival támogat.

Forrás: ITM
Kiemelt kép (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.