A társegyetemekkel összehasonlítva mindegyik képzés esetén a Semmelweis Egyetemre szeretne bejutni a legtöbb felvételiző az első helyes jelentkezéseket tekintve. Az idén 250 éves egyetem összességébenannak ellenére, hogy szakegyetemként csak orvos- és egészségtudományi képzéssel foglalkozik – a 8. legnépszerűbb felsőoktatási intézmény az országban az Oktatási Hivatal (OH) felvételi statisztikái alapján.

Az idei felvételi időszakban összesen 91460 diák jelentkezett felsőoktatási intézménybe Magyarországon, első helyen 81350-en jelöltek meg állami ösztöndíjas, több mint 10 ezren pedig költségtérítéses képzést. A Semmelweis Egyetem hat karának képzéseire 8682 jelentkezés érkezett a 2020/21-es tanévre, ebből első helyen 3608-an jelölték meg az idén 250 éves egyetemet.

Az OH adataiból kiderül, hogy a legtöbben a gazdaságtudományok, a bölcsészettudomány és a műszaki képzési terület valamely szakjára szeretnének bejutni, ezt követi az informatika, az orvos-és egészségtudományi képzés pedig az ötödik legnépszerűbb idén, a felvételizők mintegy 10 százaléka adta be a jelentkezését első helyen ilyen területre. Az összesített adatok alapján a legtöbben az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkeztek, a második a Debreceni Egyetem, a harmadik a Szegedi Tudományegyetem. Fontos kiemelni, hogy a csak orvos- és egészségtudományi képzéssel foglalkozó Semmelweis Egyetem szakegyetemként áll a 8. helyen az ország 51 felsőoktatási intézménye között az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve.

A felvi.hu-n olvasható adatok szerint az Általános Orvostudományi Kart 1110-en, az Egészségügyi Közszolgálati Kart 190-en, az Egészségtudományi Kart 1745-en, a Fogorvostudományi Kart 309-en, a Gyógyszerésztudományi Kart 159-en, a Pető András Kart pedig 95-en jelölték meg első helyen. A társegyetemekkel összehasonlítva mindegyik képzés esetén a Semmelweis Egyetemre szeretnének a legtöbben bejutni első helyes jelentkezéseket tekintve.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is kizárólag elektronikusan lehetett jelentkezni a felsőoktatási képzésekre, a ponthatárokat és a felvételi eredményeket várhatóan július 23-án hirdetik ki. A 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásban összesen 3550 hallgatót vehet fel a Semmelweis Egyetem a felvi.hu adatai szerint.

Keresztes Eszter
Fotó (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.