A Semmelweis Egyetem saját hatáskörben és a szakmailag megalapozott lehető legrövidebb időn belül biztosítja a pozitív koronavírus teszteredmény miatt otthoni hatósági karanténban tartózkodó munkavállalóinak és hallgatóinak az ún. felszabadító vizsgálatokat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kiadott eljárásrend szerint a hatósági karantén három egymást követő napon levett negatív eredményű légúti mintát követően szüntethető meg. Az ún. felszabadító vizsgálatokra tünetmentes betegség esetén az első pozitív teszt után két héttel, míg egyéb esetben a tünetek megszűnése után egy héttel kerülhet sor.

A mintalevétel megfelelő védőfelszerelésben az érintettek otthonában történik, a minták vizsgálatát pedig a Semmelweis Egyetem kijelölt koronavírus laboratóriumában végzik. A szükséges gépjárműveket a Szolgáltatási Igazgatóság Logisztikai Osztálya biztosítja, míg a mintavételt a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika munkatársai hajtják végre, a folyamatot a Kórházhigiénés Osztály koordinálja.

Ezzel az intézkedéssel kívánja segíteni a Semmelweis Egyetem azt, hogy munkavállalói és hallgatói a szakmai előírásokat és az NNK eljárásrendjét szigorúan szem előtt tartva, de a lehető legrövidebb időn belül felszabaduljanak a karantén alól. Az érintett Semmelweis Polgárokkal a Kórházhigiénés Osztály munkatársai veszik fel a kapcsolatot.

Kiemelt kép (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem