Jelenlegi és egykori munkatársak, tanítványok köszöntötték 60. születésnapja alkalmából dr. Perczel-Forintos Dóra klinikai szakpszichológust, pszichoterapeutát, a Klinikai Pszichológia Tanszék vezetőjét a Semmelweis Szalonban rendezett ünnepségen.

Míg az „egyszerű” orvos a testtel, addig az igazi tudós a lélekkel foglalkozik, azzal, ami emberré tesz minket – fogalmazott köszöntésében dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes. A lelki egészség fontosságát hangsúlyozva rávilágított, hogy dr. Perczel-Forintos Dóra az emberi pszichét igyekszik felderíteni annak minden bonyolultságával együtt.

Kiváló pszichológusnak és emberismerőnek nevezte az ünnepeltet dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja. „Mosolygós, szelíd, szakmai alázattal teli személy, aki a rábízottak közösségét hatékonyan tereli az oktatás, a kutatás és betegellátás területein” – fogalmazott, majd egy Sík Sándor verssel köszöntötte az ünnepeltet. 

Dr. Hunyady László, az Élettani Intézet igazgatója úgy vélte, az ünnepelt méltón nevezhető a klinikai kognitív pszichoterápia elterjesztőjének hazánkban. Kiemelte a tudomány iránti elkötelezettségét, illetve szólt a dr. Mórotz Kenéz és dr. Perczel-Forintos Dóra által közösen szerkesztett Kognitív viselkedésterápia tankönyvről, mely ma is alapvető eszköze a kognitív pszichoterápia oktatásának.

Egykori tanára és mentora dr. Tringer László, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika professor emeritusa az ünnepeltet méltatva kiemelte, hogy a klinikai pszichológiai szakképzés vezetőjeként szakemberek generációinak oktatója, nevelője, szakmai fejlődésük meghatározója, aki a lélekgyógyászatot a kor tudományosságának színvonalára emelte. Tevékenységének öt értékdimenzióját emelte ki. Mint mondta, szakmai munkásságát a tudományos egzaktságra való törekvés jellemzi; a bonyolult tudományos kérdéseket közérthetően képes megfogalmazni. Harmadik értékeként említette a tudomány magas szintű népszerűsítését, a pszichológiai kultúra terjesztését a lakosság széles körében. Kiemelte még a klinikai szakképzés megszervezését, valamint a pszichológia tudományának és a spirituális dimenziónak tudományos vizsgálatát. Megemlítette az általa elindított tudatos jelenlét alapú kognitív terápiás képzést is. Ahogy dr. Tringer László fogalmazott: dr. Perczel-Forintos Dórát a tudományos korrektség és a tények tisztelete vezérli, tőle származik a „spiritualitás egy lelki immunrendszer” kifejezés is. Nemcsak szakmai, de baráti kapcsolat is összeköti őket, egykori tanítványától a mai napig sokat tanul – szögezte le.

Dr. Budavári Ágota, az Országos Sportegészségügyi Intézet munkatársa személyes emlékeit és szakmai összefonódásokat idézett fel az ünnepeltről. Mint elmondta, ismeretségük 40 évre nyúlik vissza, amikor dr. Perczel-Forintos Dóra még egyetemi hallgatóként nyári gyakorlatra jelentkezett hozzájuk a sportkórház pszichoterápiás részlegére. Szólt róla, hogy közös munkájuk során igyekeztek kidolgozni a klinikai pszichológus szakképzés megfelelő oktatási rendszerbe foglalását.

Dr. Kuritárné Szabó Ildikó (Debreceni Egyetem) gratulált az ünnepelt eddig elért szakmai, tudományos és oktatói tevékenységéhez, kiemelve, hogy mindezt három gyermek édesanyjaként érte el. A klinikai szakpszichológus képzés emberséget közvetít a hallgatók és rajtuk keresztül a betegek irányába – fogalmazott.

Dr. Simon Lajos, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika egyetemi docense, a Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület elnöke nemcsak kollégaként, hanem barátként is köszöntötte az ünnepeltet. Megköszönte a 30 éves közös munkát, mely alatt dr. Perczel-Forintos Dóra sokat segített az egyesületnek is.

Aktív, energikus, inspiráló személyiség, aki követi a szakmai újdonságokat és állandóan a képzés fejlesztésén munkálkodik – jellemezte az ünnepeltet dr. Felleginé Takács Anna, a tanszék klinikai szakpszichológusa. Kiemelte, hogy dr. Perczel-Forintos Dórának jelentős szerepe volt abban, hogy az orvosszakma elismerje a klinikai szakpszichológust hatékonyan gyógyító társszakmaként. „A szakképzésben elődeid méltó utódja vagy immár két évtizede” – fogalmazott.

Vizi Gabriella, a Klinikai Pszichológiai Tanszék korábbi munkatársai nevében szólt az ünnepelthez. Felidézte számára mai napig meghatározó első találkozásukat, amikor egy állásinterjún személyesen is találkozhatott példaképével, dr. Perczel-Forintos Dórával. Mint mondta, ez rendkívül inspiráló volt számára. „Lenyűgözött a sokoldalúságod és nyitottságod az új pszichoterápiás módszerek iránt; elképesztő kitartással és teherbírással tereltél minket a jó útra, mindig megkövetelve a magas színvonalú, precíz munkát, amiért hálás vagyok” – szögezte le.

A klinikai szakpszichológus rezidensek nevében Juhász Anita köszöntötte az ünnepeltet, végezetül dr. Réthelyi János, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatója, a rendezvény házigazdája is felidézett néhány személyes emléket az ünnepeltről.

A köszöntések után a klinika munkatársai közös ajándékként egy emlékkönyvet adtak át az ünnepeltnek, végül dr. Perczel-Forintos Dóra háláját fejezte ki barátainak, kollégáinak, családjának, amiért támogatták, segítették őt a pályáján.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.