Kétnapos intenzív – volt és leendő orvostanhallgatók részvételével megvalósult – norvégiai programsorozat keretében népszerűsítette a Semmelweis Egyetem a nemzetközi képzéseit. Ennek keretében az egyetem és Magyarország oslói nagykövetsége közös rendezvényen látta vendégül a korábban Magyarországon tanult norvég orvosokat. A hagyományteremtőnek szánt program segít szorosabbra fűzni a kapcsolatot az egyetem és a norvég orvostársadalom megbecsült tagjaivá vált volt hallgatók között, és támogatja az egyetem nemzetközi reputációjának fenntartását, fejlesztését.

Norvégiában a hivatalos statisztika már több száz Semmelweis Egyetemen végzett orvost tart nyilván, akiknek a túlnyomó többsége az elmúlt 15 év folyamán végzett az egyetemen. Az izraeli, japán és észak-amerikai honosítási vizsga-statisztikákhoz hasonlóan, a Semmelweisen végzett norvég hallgatók szintén jelentősen az átlag felett teljesítenek ezeken a megmérettetéseken hazatérésük után. A helyi orvostársadalom megbecsült tagjaivá vált volt hallgatók nem csak az egyetem nemzetközi reputációjának fenntartását és fejlesztését segítik, de a leendő hallgatókat is pozitívan befolyásolhatják a Semmelweis Egyetem választásában.

Ez utóbbi célból hívta meg dr. Merkely Béla rektor és Sikó Anna Mária, Magyarország oslói nagykövete a korábban hazánkban végzett helyi orvosokat egy alumni fogadásra február 13-án, amelynek az oslói Magyar Nagykövetség adott otthont.

A fogadáson a Semmelweis Egyetemet dr. Alpár Alán nemzetközi képzésért felelős rektorhelyettes képviselte, aki köszöntő előadásában áttekintést adott az egyetem 250 éves jubileumi évéről, a megkezdett és folyamatban lévő oktatásfejlesztési programokról, valamint a stratégiai tervekről. Az oldott és baráti légkör kialakulásához hozzájárult egy, a Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság által készített promóciós videó bemutatása is, amelyben norvég hallgatók mondják el leendő hallgatótársaiknak, miért választották a Semmelweis Egyetemet. A videó mellett Thomas Tysland ötödéves norvég ÁOK hallgató személyesen is beszámolt tapasztalatairól az érdeklődőknek.

A magyar misszió diplomatái köszöntőjük keretében Magyarországot népszerűsítő rövid videót mutattak be és hazai borokkal kínálták meg a résztvevőket.

A rendezvény megvalósításában fontos szerepet játszott a „háziasszony” Sikó Anna Mária nagykövet mellett dr. Gera István professzor emeritus, aki 2019. november 1-től ügyvezetőként irányítja az egyetem nemzetközi hallgatókat toborzó gazdasági társaságát dr. Merkely Béla rektor megbízásából.

Forrás: Czakó Gáspár (Semmelweis Medical Studies Kft.)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.