Magasvérnyomás okozta veseelégtelenségben szenvedő 52 éves férfi élhet újra teljes életet a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikán elvégzett 5000. vesetranszplantációnak köszönhetően. Az ezt bejelentő sajtótájékoztatón ismertették a friss európai transzplantációs adatokat is. Ezek alapján a Semmelweis Egyetem három szerv vonatkozásában is a második helyen áll az összesen nyolcvan transzplantációs centrumot tömörítő Eurotransplanton belül.

Dr. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a tapasztalatok szerint azok az egészségügyi ellátók, ahol orvosképzés folyik, a betegellátás tekintetében is egy magasabb színvonalat képviselnek. Ezt a klinikákon rendelkezésre álló humánerőforrás mellett az itt jelen lévő tudományos háttér teszi lehetővé – tette hozzá. Az államtitkár megköszönte azok munkáját is, akik annak idején lehetővé tették, hogy mára „rutinbeavatkozássá” vált a szervátültetés. Emlékeztetett arra, hogy minden rutin mögött jelentős számú fejlesztés, innováció áll, a Semmelweis Egyetem pedig büszke lehet ezen a téren a teljesítményére.

A nyolc európai ország nyolcvan transzplantációs centrumát tömörítő Eurotransplanton belül a Semmelweis Egyetem három szerv vonatkozásában is kiemelkedően teljesít – jelentette be dr. Merkely Béla rektor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója. A most nyilvánosságra hozott európai adatokat ismertetve elmondta: a szívtranszplantációk terén évek óta a 2. helyen áll az egyetem, úgy, hogy folyamatosan növelni tudta az átültetések számát, ami 2019-ben elérte a 64-et. Nem élődonoros vesetranszplantációból 130 történt az elmúlt évben, ezzel az eredménnyel pedig csak egy beavatkozás választja el az egyetemet az első helytől. Az elvégzett 80 májtranszplantációval szintén második lett az egyetem az Eurotransplanthoz tartozó centrumok közül.

A rektor úgy fogalmazott: az egyetem legfontosabb célja, hogy minél több beteg számára biztosítsa a minőségi életet jelentő szervtranszplantációt. Éppen ezért a következő évben szeretné, ha legalább egy szerv vonatkozásában az első helyre kerülne az egyetem. Ez elsősorban a betegek érdekét szolgálja, de az eredmények azt is mutatják, hogy mire képes a magyar egészségügy, a magyar felsőoktatás, és azon belül is az orvosképző egyetemek – tette hozzá. Jelenleg 3500 szervtranszplantált páciens utánkövetése zajlik az egyetemi klinikákon. Emlékeztetett arra, hogy egy-egy sikeres szervátültetés mögött mintegy 100 egészségügyi dolgozó – egyharmad részben orvos, kétharmad részben szakdolgozó – áldozatos munkája áll.

Dr. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója a legfrissebb hazai vonatkozású Eurotransplant adatokat ismertetve beszámolt róla, hogy 2019-ben 180 agyhalott donorból 543 szervet távolítottak el és 30 élődonor ajánlotta fel veséjét. Mint emlékeztetett, egy donor 31 életévet ad a társadalom számára, így a fenti adatok alapján a 2019-ben elvégzett beavatkozásokkal 5544 évet adnak a hazai ellátóhelyek a betegeknek. Dr. Mihály Sándor hangsúlyozta, hogy Magyarország az egyetlen olyan ország az Eurotransplant 8 tagállama közül, ahol növekedett az elhunyt donorok száma (egyébként átlagosan 5 százalékos csökkenés történt 2019-ben Európában). A magyar agyhalott donorok száma az Eurotransplant tagok 8,7 százalékát teszik ki – tette hozzá. Mint elmondta, egy elhunyt potenciális donor jelentésétől a szervkivételig átlagosan 24 óra 20 perc telik el, mindez 500 telefonhívást igényel és mintegy 100-120 ember összehangolt munkája szükséges hozzá. Külföldről tavaly 71 szerv érkezett hazánkba – sorolta az adatokat az igazgató. 2019-ben összesen 440 szervátültetés történt Magyarországon, ebből 318 a Semmelweis Egyetemen. 612 új beteg került transzplantációs várólistára. Tavaly 266 vese-, 79 máj-, 72 szív-, 18 tüdő- és 5 kombinált vese-hasnyálmirigyátültetést végeztek el a magyar orvosok. Dr. Mihály Sándor hozzátette, hogy májtranszplantációt csak a Semmelweis Egyetemen végeznek Magyarországon, a szívátültetések közül pedig 64 zajlott a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, ami a valaha volt legtöbb ilyen típusú műtét hazánkban, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben elvégzett 8 szívtranszplantáció szintén rekordnak számít.

Dr. Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) Mellkasi Központ és a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika vezetője a hazai tüdőtranszplantáció eredményeiről röviden szólva felidézte, hogy az első ilyen típusú műtétet 2015-ben végezték el Magyarországon. Reményét fejezte ki, hogy idővel a tüdőátültetések száma is eléri a többezres nagyságrendet hazánkban.

Dr. Kóbori László, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója az 5000. vesetranszplantáció részleteit ismertetve elmondta, hogy a műtétet egy magasvérnyomás okozta veseelégtelenségben szenvedő 52 éves férfi betegen végezték el 2020. február 9-én. A vese az Eurotransplant révén repülővel érkezett Magyarországra, mintegy 100 ember összehangolt munkájának köszönhetően 17 óra alatt, majd egy 30 perces műtét során ültették be a szervet a betegbe, akinek szervezetében azonnal működni kezdett. A beteg jól van, a műtét után 12 nappal hazaengedték a klinikáról – ismertette a klinikaigazgató. Dr. Kóbori László hangsúlyozta, hogy a transzplantáción átesett betegek a műtéti felépülést követően teljes életet élhetnek.

Dobozi Pálma, Keresztes Eszter
Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (A műtéti fotók korábbi transzplantációs műtéteken készült felvételek.)

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.