A korábbi együttműködések folytatása és az orvosképzéssel kapcsolatos tapasztalatcsere érdekében Heidelbergbe utazott dr. Palkovics László innovációs és technológia miniszter, dr. Merkely Béla rektor, valamint dr. Szabó István, az NKFIH elnökhelyettese, ahol Bernhard Eitel, a Heidelbergi Ruprecht Karl Egyetem rektora fogadta őket. A delegáció emellett ellátogatott az Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriumba (EMBL) is, ahol szintén együttműködésekről tárgyaltak, ami hozzájárulhat a hazai orvos- és egészségtudományi kutatás és innováció nemzetközi versenyképességének növeléséhez.

A januári heidelbergi találkozóval kapcsolatban dr. Merkely Béla emlékeztetett, hogy a Semmelweis Egyetem több évtizedre visszanyúlóan működik együtt a legrégebbi német egyetemmel. Bernhard Eitel rektor bemutatta az intézményben jelenleg zajló fejlesztéseket a magyar delegáció tagjainak, azaz dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek, dr. Szabó Istvánnak, az NKFIH tudományos és nemzetközi elnökhelyettesének és dr. Merkely Béla rektornak. Bernhard Eitel geológus, de ezzel együtt pontosan érzi, hogy mennyire kiemelt jelentősége van ma az orvostudománynak, mivel komoly innovatív tevékenységre ad lehetőséget és a lakosság szemében – saját egészségük miatt – is elsőszámú prioritást jelent – számolt be a tapasztalatokról dr. Merkely Béla. Hozzátette, hogy a heidelbergi egyetem nemzetközi hírű betegellátó intézményeiben Heidelbergben és Manheimban számos fejlesztés irányul az orvostudomány erősítésére. Ugyan az egyetemen nincs műszaki fakultás, de minden olyan műszaki tartalmat (pl. bioinformatika, biotechnológia), ami a betegellátáshoz és innovációhoz szükséges, megpróbálnak az egyetem integráns részévé tenni, és számos kart kiszolgáló egységként üzemeltetni – mutatott rá a rektor.

A fejlesztések mellett olyan további jó példákat is bemutatott a heidelbergi egyetem rektora, mint a jól használható, a fiatalok számára vonzó tanulóterek kialakítása – tette hozzá dr. Merkely Béla. A találkozón szakmapolitikai kérdések, valamint további együttműködési lehetőségek is felmerültek. Bernhard Eitel professzor üdvözölte a Semmelweis-modell bevezetésének tervét, vagyis a teljesítményalapú alapítványi struktúrában való működést. Németországban nagy hagyománya van az alapítvány nyújtotta lehetőségeknek, amivel az állami fenntartású működést tudják kiegészíteni, megerősíteni – számolt be a Semmelweis Egyetem rektora.

Edith Heard, Palkovics László, Szabó István, Silke Schumacher, Merkely Béla

A delegáció meglátogatta az Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriumot (EMBL) is, ahol az egyeztetés egyik fő témája a Horizont 2020 keretprogram Teaming alprogramjából finanszírozott HCEMM projekt volt, amelyben a HCEMM Nonprofit Kft. koordinálásával a Szegedi Tudományegyetem, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a Semmelweis Egyetem és az EMBL működnek együtt egy szegedi kiválósági központ létrehozásában a molekuláris biológia területén.

Magyarország 2017-ben csatlakozott az EMBL-hez teljes jogú tagként annak érdekében, hogy a magyar kutatók világszínvonalú infrastruktúrához, képzési és kutatási ösztöndíjakhoz férjenek hozzá, és így részt vállalhassanak a világ vezető élettudományi kutatásaiban. A hazai szervezetek jelenleg a Horizont 2020 program keretében 20 projektben működnek együtt a nemzetközi szervezettel elsősorban a kutatási infrastruktúra és az egészségügy területén, amelyekhez közel 20 millió euró támogatást nyertek el – olvasható az ITM közleményében. Dr. Palkovics László hangsúlyozta: az EMBL-lel való sikeres együttműködés hozzájárulhat ahhoz, hogy növeljük a hazai orvos- és egészségtudományi kutatás és innováció nemzetközi versenyképességét.

Keresztes Eszter
Fotó: Kinga Lubowiecka – EMBL (forrás: kormany.hu)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.