Az egyetem 250 éves évfordulója alkalmából  Dr. Bánsághi Zoltán, az Orvosi Képalkotó Klinika főorvosa egy 1920-ból származó, fából készült, hazánkban ritkaságnak számító röntgen átvilágító berendezést restaurált három éves munkával a klinika számára.

„A berendezést a Központi Betegellátó Épület építése során egy sitt-konténerből mentettem ki még 2016-ban, melyre egy betegszállító kolléga hívta fel a figyelmemet; megláttam és rögtön megszólalt bennem a radiológusi megszállottság mellett a barkácsoló énem és a szakmatörténeti kíváncsiságom is; tudtam, hogy ezt rendbe kell hoznom – idézte fel a főorvos. Mint mondta, a restaurálás során igyekezett az eredeti alkatrészeket helyreállítani és azokat használni. Nem akartam eltűntetni, amit az idő meghagyott – szögezte le. Mindig is szeretett barkácsolni, restaurátor végzettségű testvérétől pedig sok mindent ellesett, ami segítségére volt a munkában. „Ahogy darabjaira szedtem a gépet, egyre nagyobb örömömet leltem benne, izgalmas volt, ahogy a szakmám múltja elém tárult” – fogalmazott.

A közel három évig tartó felújítást szakaszosan végezte saját otthonában. Az, hogy éppen az egyetem 250 éves jubileumára készült el, külön öröm, mert jól szimbolizálja, hogy nemcsak a jövőre, de a múltra is figyelnünk kell, hiszen elődeink tapasztalataiból építhetjük a jövőt – vélte.

Galéria

7kép

Dr. Bánsághi Zoltán elmondta, a most felújított berendezésnek sok korabeli változata volt. Ezt a típust az 1910-es évek közepétől a 30-as évek közepéig gyártották, majd később, korszerűbb megoldásként és sorozatgyártásban, már fa helyett, fémből készültek. Ezeket a „modernebb” berendezéseket a 60-as évek végéig használták országszerte. Az ilyen, úgynevezett analóg készülékeket azután a 80-as években a digitális technológia váltotta fel. A technika azóta rengeteget fejlődött, de a működési elv még most is ugyanaz – mutatott rá. A láthatatlan röntgensugár áthatolt a falapon, az ernyőt elérve a benne lévő kristályokkal behintett papírlapon a sugár látható fénnyé változott – magyarázta a gép működési elvét a főorvos. A mostani gépeken a kristálylapot számítógépes érzékelő váltotta fel, a látható fény pedig elektronikus jeleken át születik.

A berendezés restaurálása után, visszaszállítása sem volt egyszerű feladat a klinikára – idézte fel. A már kész szerkezetet újra szét kellett szedni, hogy szállítani lehessen, majd a klinikán ismét összerakni. Úgy vélte, a 100 éves röntgen berendezés fontos lehet azért is, mert azon keresztül a mai orvostanhallgatók jobban megérthetnék a radiológiai technika fejlődési útját és így a modern röntgen berendezések működési elvét is. Ezért a klinika tervezi a berendezés olyan állandó kiállítási helyét, ahol az oktatásban is használható lesz a régmúlt ezen ránk maradt csodája – mondta.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.