Néhány órára az orvostanhallgatók, a gyógyszerészek, de akár a bűnügyi helyszínelők bőrébe is belebújhattak a látogatók a decemberi Semmelweis Egészség Napon. A rendezvényen kiscsoportos interaktív foglalkozások, egészségfejlesztéssel kapcsolatos gyermekprogramok, valamint széles körű népegészségügyi célú kockázat- és állapotfelmérések, valamint gyógyszerészi konzultáció is várta az érdeklődőket.

Dr. Benyó Zoltán, a Klinikai Kísérleti Kutató Intézet igazgatója, a program főszervezője elmondta, a Semmelweis Egészség Napok decemberi rendezvénye különösen színesre sikerült, hiszen négy különböző helyszínen, hat különböző szervezeti egység együttműködésében született meg a program. Az összeállításban részt vett a Gyógyszerésztudományi Kar, az Elméleti Orvostudományi Központ, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet, az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet, a Nagyvárad téri Elméleti Tömb, valamint a Semmelweis Egészségfejlesztési Központ. Dr. Benyó Zoltán hozzátette: a Semmelweis Egyetemnek, Magyarország legrégebbi orvos- és egészségtudományi képzőhelyeként óriási felelőssége van abban, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel, szaktudással, a 250 éves évforduló kapcsán rá irányuló figyelmet kihasználva megszólítsa a lakosságot, és felvillantsa számukra az egészséges életmód és a prevenció lehetőségét. „Egy ilyen rendezvényen sokkal kötetlenebbül, feszültségmentesebb környezetben lehet beszélgetni és kérdezni a szakemberektől, szemben egy orvosi rendelővel, ahol már a bajt kell megoldani” – jegyezte meg.

A Molekulától az űrsebészetig című programon a Semmelweis Egyetem oktatás, kutatás-innováció és gyógyítás hármas pillérére épülő tevékenységébe nyerhetett betekintést a laikus közönség. A rendezvény a család minden tagjának kínált izgalmas programokat és szűréseket. A látogatók többféle nézőpontból ismerkedhettek meg a gyógyszerekkel, azok hatóanyagaival, típusaival és helyes alkalmazásukkal. A szakemberek tényeket és tévhiteket ismertettek a gyógynövényekkel kapcsolatban, kiderült, mire kell figyelni a felhasználásuk közben, és minőségi kérdésekről is szó esett. Interaktív foglalkozás keretében pedig lehetőség nyílt arra, hogy a résztvevők megépítsék egy-egy patikában kapható gyógyszer hatóanyagának modelljét, sőt néhány molekulát a számítógépen is megrajzolhattak. Az egyetem klinikai gyógyszerészei délutáni konzultációra is várták az érdeklődőket, akik bármilyen gyógyszerszedéssel kapcsolatos témában tehettek fel kérdéseket.

A Nagyvárad téri Elméleti Tömbben tartott műtőtermi bemutató és sebészeti gyakorlás során az egyetem munkatársai rövid előadásban szemléltették a sebészeti gyakorlatban használt fontosabb eszközöket, csomózási módszereket és varrattípusokat, majd az érdeklődők számára lehetőséget biztosítottak ezen technikák gyakorlására. Az űrsebészet című előadás pedig bemutatta a laparoszkópos sebészet rövid történetét és az abból mára kifejlődött robot- és telemetrikus sebészetet.

A rendezvényen az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet, illetve az orvostanhallgatók számára fenntartott Anatómiai Múzeum is megnyitotta a kapuit a látogatók előtt. Korhatáros megkötéssel, de megtekinthetővé váltak a XXI. századi bonctermek, és az orvosszakértő által használt mindennapi eszközök. A halottvizsgálati szimuláció során az érdeklődők megismerkedhettek a rosszulléteket és haláleseteket övező elsődleges ellátási formákkal, adminisztratív tevékenységekkel és betekintést nyerhettek a helyszínelő bizottságok halottvizsgálati munkájába is.

A Semmelweis Egészségfejlesztési Központ szakemberei az egyetem önkéntes hallgatóival kiegészülve széles körű népegészségügyi célú kockázat- és állapotfelméréseket, életmód tanácsadásokat végeztek a rendezvényen. A program során szív-érrendszeri, valamint diabétesz rizikóbecslést, fogászati szűrést, táplálkozással, testmozgással, dohányzással és alkoholfogyasztással kapcsolatos kockázatfelmérést és életmód tanácsadást végeztek. A szűréseket az aktuális állapotnak megfelelő vércukor-, és vérnyomásméréssel, illetve további vizsgálatokkal egészítették ki. A látogatók emellett anyajegyvizsgálatra és anyajegy önvizsgálat oktatásra is jelentkezhettek a helyszínen. A központ munkatársai a rizikóbesorolásnak megfelelően személyre szabott tanácsadást biztosítottak és az egészségi állapotnak megfelelően irányt mutattak a további teendőket illetően. Dr. Papp Magor, a központ vezetője elmondta, a délutántól estig tartó rendezvényen 130 ember vett részt a szűréseken, valamint a komplex testösszetétel-elemzéssel összekötött, személyre szabott életmód tanácsadáson.

A rendezvényen számos gyermekeknek szóló programmal is várták a családokat, egészségfejlesztésre koncentráló kreatív foglalkozások, sorverseny, és Teddy Maci kórház várta a legkisebbeket, késő délután pedig a Mikulás is meglátogatta a gyerekeket, és játékos formában megtanította nekik a helyes kézmosás technikáját. 

A délutáni rendezvény során 50 programba kapcsolódhattak be a résztvevők. A szervezésben az egyetem hat szervezeti egységének munkatársain kívül összesen nyolcvan önkéntes hallgató vett részt a Hallgatói Önkormányzat, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete, a Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesülete és az Instruktor Öntevékeny Csoport részéről.

A Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság munkájának köszönhetően a Molekulától az űrsebészetig című program kapcsán több mint 147 rövid programajánló, online és print cikk, rádiós és televíziós híranyag jelent meg a médiában. A megjelenések becsült összértéke meghaladja az 58 millió forintot.

A Semmelweis Egészség Napok következő rendezvényre, a Nőgyógyászati és Onkológiai Napra január 4-én kerül sor. Az előadásokra és az interaktív workshopokra hamarosan lehet regisztrálni az egyetem honlapján

Haszon-Nagy Zsófia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.