Magyar tudomány kategóriában dr. Ádám Veronika, az Orvosi Biokémiai Intézet professor emeritája vehette át az idei Prima Primissima Díjat a Művészetek Palotájában rendezett ünnepi gálaesten. Az elismeréseket évente tíz kategóriában ítélik oda a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek.

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában megtartott gálaesten. Magyar tudomány kategóriában dr. Ádám Veronika, a Semmelweis Egyetem Orvosi Biokémiai Intézet professor emeritája, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja vehette át az elismerést dr. Csányi Sándortól, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnökétől.

Dr. Ádám Veronika a Semmelweis Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát és azóta az Orvosi Biokémiai Intézetben dolgozik, 24 évig az intézet vezetőjeként – hangzott el a méltatásban. A Széchenyi-díjas orvos kutatási területe az idegek oxidatív károsodásának tanulmányozása. Nevéhez fűződik annak kimutatása, hogy kulcsfontosságú metabolikus enzimek kóros körülmények között az agysejteket pusztító oxigénszármazékokat állítanak elő, ami hozzájárul neurodegeneratív betegségek (pl. Parkinson-kór) és a stroke patomechanizmusához. Nemzetközi elismertségét jelzi, hogy a neves szakfolyóirat, a Neurochemical Research októberben különszámmal tisztelgett munkássága előtt.

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke a díjátadó gálán elmondta: a Prima Primissima díjazottjainak egyre bővülő névsora bizonyítja, hogy a magyar gondolkodók, alkotók, sportolók értékteremtése rendkívüli, hozzájárulnak a magyar és azon keresztül az egyetemes kultúra építéséhez.

Forrás: MTI, primaprimissima.hu

Kiemelt kép: M5 – Prima Primissima Díjátadó Gála közvetítés; Lakos Gábor

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.