Hatodik alkalommal tartott többnapos ingyenes szűréssorozatot Kárpátalján a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata (HÖK) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége közreműködésével. Az átfogó egészségügyi szűréseket 90 önkéntes végezte, akik csaknem 300 pácienst vizsgáltak meg négy nap alatt hat faluban.

Az Általános Orvostudományi, Gyógyszerésztudományi, Fogorvostudományi, Egészségtudományi és Egészségügyi Közszolgálati Karokról érkezett önkéntesek között 16 külföldi hallgató is volt, a hallgatók munkáját szakorvosok segítették. A négynapos, hat kárpátaljai falut – most először a Nagyszőlősi járást is – érintő szűrőprogramok során általános anamnézis felvételét követően vércukor és vizelet vizsgálat, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, EKG- és fizikális vizsgálat mellett a jelentkezőknek lehetőségük volt részt venni fogorvosi szűrésen, valamint dietetikus, gyógytornász és gyógyszerész hallgatók által tartott tanácsadáson is. A hatodik kárpátaljai szűrésen összesen 250-300 páciens fordult meg.

Tóth Dóra, az egyetemi HÖK egészségügyi referense nagyon hasznosnak értékelte az elvégzett munkát. Úgy vélte: ez a szűrés bizonyította, hogy még szükség van rájuk Kárpátalján, mivel sok páciensnél találtak cukorbetegséget vagy szívbetegséget, amiről nem is tudtak. A gyógyszerészek munkáját is létfontosságúnak nevezte, ugyanis a tapasztalataik szerint sokaknak nincs jól beállítva a gyógyszerelése, és sok esetben azt sem tudják, mit szednek.

A hallgatók visszajelzéseit összefoglalva elmondta, hogy jelentős szakmai tapasztalatra tettek szert négy nap alatt, és a program segít a magyar és külföldi hallgatók integrációjában is. A súlyosabb eseteknél már végzett orvosok mondták ki az utolsó szót, de a hallgatók is olyan felelősségtudattal viseltettek a páciensek iránt, amivel az előző évek során nem találkoztam – számolt be Tóth Dóra.

Keresztes Eszter (forrás: HÖK)
Fotó: Barta Bálint, Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzat

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.