A Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (HÖK) meghívására a dohányzás visszaszorításáról tartott fórumot Lázár János, a nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztos. Az Elméleti Orvostudományi Központban (EOK) tartott rendezvényen szó esett az eddigi dohányzásellenes magyarországi eredményekről és a további dohányzásprevenciós elképzelésekről is.

Dr. Merkely Béla rektor köszöntőjében örömét fejezte ki a hallgatók nagyszámú részvételéért, a szervezésért pedig köszönetet mondott a Hallgatói Önkormányzatnak. Szívgyógyászként kijelentette, hogy amennyiben fiatal infarktusos beteg érkezik a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára, az szinte minden esetben dohányos. A nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztostól elsőként Hegedüs Tamás HÖK-elnök kérdezett, majd a résztvevők mindegyikének lehetősége volt feltenni kérdéseit.

Galéria

8kép

Lázár János hangsúlyozta, hogy az egészségügy, ezen belül is a prevenció kérdése nemcsak intézményi, ellátórendszeri kihívás, hanem társadalompolitikai kérdés. Magyarországon két és fél millió ember (minden negyedik felnőtt) vallja magát dohányzónak. Mint ismertette, a kormány fontosnak tartja a dohányzás visszaszorítását, annak szabályozását. Példaként említette, hogy a nemdohányzók védelméről szóló törvény értelmében zárt légterű közforgalmi helyeken tilos a dohányzás 2012 óta, valamint, hogy a dohánytermékek kiskereskedelmének szabályozásával jelentősen csökkent az eladási helyek száma, és hatékonyabbá vált a 18 év alattiak hozzáférésének ellenőrzése.

Lázár János arról is beszélt, hogy a leszokással kapcsolatos információkat és eszközöket a dohányboltokban elérhetővé kell tenni, és a cél, hogy az eddig még nem kapható dohányipari termékek lehetőleg ne is legyenek elérhetőek a magyar piacon. Álláspontja szerint Magyarországot hosszú távon teljesen füstmentes országgá kell tenni.

Hegedüs Tamás elnök honlapunknak elmondta, hogy a HÖK fontosnak tartja a dohányzás visszaszorítását, így például prevenciós előadásokat tartanak középiskolásoknak a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületével és a Semmelweis Egészségfejlesztő Központtal közösen, de további kampányok kialakításán is dolgoznak jelenleg is.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.