Budapesten, a Semmelweis Egyetem társrendezésében tartották meg a IV. Universal Scientific Education and Research Network (USERN) tudományos konferenciát és díjátadót, amelynek az alkalmazott tudományok volt a témája. A Pesti Vigadóban rendezett kongresszuson a díjazottak és több elismert nemzetközi tudós tartottak előadást a háromnapos esemény során. A USERN egy 2015-ben alakult nemzetközi tudományos szervezet, amely a világ vezető kutatóinak hálózatépítését és a fiatal tehetségek támogatását tűzte ki célul.

A Semmelweis Egyetem nevében dr. Szigeti Gyula Péter, az Innovációs Igazgatóság vezetője tartott megnyitó beszédet, amelyben elmondta, hogy a USERN konferencia hozzájárul az orvosi és egészségügyi tudományok terén történő nemzetközi eszmecseréhez és tudástranszferhez. A rendezvényt az egyetem 250 éves jubileuma alkalmából rendezett nemzetközi tudományos hét keretében tartották meg, a Semmelweis Szimpóziumot követően. Dr. Szigeti Gyula Péter beszámolt arról, hogy az idei konferencia témája az alkalmazott tudományok, és kiemelte a multidiszciplináris megközelítés fontosságát, valamint azt, hogy a tudományban a fiatal tehetségek is megfelelő lehetőségeket kapjanak. A Semmelweis Egyetem mindig is elkötelezett volt a fiatal kutatók felkarolása iránt és örülünk, hogy támogathatunk egy ilyen eseményt, mely segíti a fejlődésüket azáltal, hogy hidat épít a fiatalabb és az idősebb kutatók között, ösztönözve közöttük a párbeszédet – mondta az innovációs igazgató.

Dr. Szigeti Gyula Péter rámutatott, hogy nagyon aktív tudományos kutatási élet folyik az egyetemen, mivel a kutatás-fejlesztés és az innováció biztosítja azt, hogy a betegellátás a legmagasabb szintű legyen, valamint hozzájárul a jövő legkiválóbb tudósainak és klinikusainak a képzéséhez is. A Semmelweis Egyetem a kardiovaszkuláris terület mellett többek között az onkológia, az agykutatás, a molekuláris és transzlációs orvoslás, a gyógyszerkutatás és a biotechnológia területén is nemzetközileg elismert tevékenységet folytat – sorolta az igazgató. Rámutatott arra, hogy az egyetem nemzetközi rangsorokban való előrelépéséhez folyamatos innovációra és a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésére van szükség, melyre kitűnő alkalmat nyújt a USERN konferencia.

Az idei budapesti kongresszus célja, melynek társrendezői a Semmelweis Egyetem mellett a Teheráni Orvostudományi Egyetem és az Avicenna International College voltak, a USERN díjak átadása, tudományos közérdekű mini-konferencia és workshop szervezése, valamint a beteg gyerekek tehetséggondozása és támogatása volt. A háromnapos kongresszusra – amelynek elnöke dr. Rosivall László, a Semmelweis Egyetem Transzlációs Medicina Intézetének egyetemi tanára volt – tíz országból 54 előadó érkezett.

Galéria

8kép

A USERN egy 2015-ben alakult nemzetközi tudományos szervezet, amely a világ vezető kutatóinak hálózatépítését és a fiatal tehetségek támogatását tűzte ki célul. A szervezet minden évben tudományos díjakat ítél oda a különböző országokból származó, a természet- és társadalomtudomány területein kiemelkedő eredményt felmutató fiataloknak, a díjátadóval egybekötött konferenciát minden évben más országban megrendezik meg. A USERN díjátadó mellett az esemény keretében tartották meg az V. International Festival of Paintings for Pediatric Patients (IFPPP) gála és díjátadót is. A beteg gyerekek rajz, illetve festmény fesztiváljára öt kontinensről több mint 1000 mű érkezett, ezek közül a 45 legkülönlegesebbet állították ki a Vigadóban.

Deme Tamás
Fotó: Adrián Zoltán

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.