Hétfőtől várja a termékenységi problémával érintett párokat a Semmelweis Egyetem új Asszisztált Reprodukciós Centrumának (ARC) ambuláns egysége. A konzultációkat, a teljes körű kivizsgálást, valamint a kezeléseket a társadalombiztosítás finanszírozza. Az érintettek egyelőre kivizsgálásra, konzultációra és inszeminációra jelentkezhetnek az ambulancián, a lombikbébi kezelések 2019 év végére, a csaknem 500 milliós eszközpark üzembe helyezésével és az első gyermekáldásra váró párok kivizsgálásának befejeztével kezdődhetnek meg.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az új centrumban tett látogatása során elmondta, hogy az egyetemen már 25 éves hagyománya van az asszisztált reprodukciós eljárásoknak. A cél, hogy első lépésben itt, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti részlegén alakítsák ki a 2000-2500 ciklust, vagyis reprodukciós beavatkozást biztosító magas színvonalú ellátást, és az ehhez kapcsolódó kutatási, oktatási környezetet is megteremtsék. 2022 tavaszáig pedig, egy kizárólag erre a célra a klinika Baross utcai részlegén létrehozandó központban teljesedhet ki az ellátás.

A centrum az egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának közvetlen közelében, a klinika integráns részeként, de speciális ellátást nyújtó egységként kezdte meg működését. Dr. Sipos Miklós, a centrum igazgatója honlapunknak adott interjújában elmondta, hogy egyazon helyszínen biztosítják a párok teljes körű kivizsgálásához szükséges laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokat, nőgyógyászati, andrológiai, endokrinológiai, hemato-immunológiai és pszichológiai konzíliumokat.

Az Asszisztált Reprodukciós Centrum kormányzati támogatás felhasználásával valósult meg, a részleg kivitelezésénél az egyetem 790 millió forintot fordított az országosan legkorszerűbbnek számító embriológiai laboratórium felszerelésére és egyéb eszközök beszerzésére. A központ ambuláns részlegén modern, barátságos környezetben, összesen hat vizsgáló helyiségben várják a párokat, a gördülékeny működést már most egy több mint 25 fős szakmai stáb – szakorvosok, embriológusok, szakasszisztensek, koordinátorok – biztosítja, de 2019 év végétől, a lombikbébi programok indulásával további 15, korábban már felvételt nyert kollégával bővül a központ.

A pároknak a Semmelweis Egyetem Központi Betegellátó Épületébe, az Üllői út 78/B cím alá kell érkezniük, a Szigony utca felőli egyes kapun át Orvosi Képalkotó Klinika portája felől. A centrum a harmadik emeleten található. A recepció két központi telefonszámon: 061/459 1439 vagy 061/459 1441, továbbá az egyetem fővonaláról (061/459 1500) két melléken érhető el: 62191, 62193. Az első időszakban a vonalak várhatón túlterheltek lesznek, ezért kérjük a páciensek szíves megértését.

Az első néhány hónapban a pároknak néhány hónapos várakozásra kell számítani, de a centrum hosszú távon várólista nélkül működik majd – ígéri dr. Sipos Miklós. Még idén megkezdik azoknál a pároknál a lombikbébi eljárást, akiknek a kivizsgálása ezt indokolttá teszi.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai egységében működő Asszisztált Reprodukciós Osztály a továbbiakban is zavartalanul működik tovább. A két egység működésével a Semmelweis Egyetem 2020 végére a jelenlegi, évi 450-500 reprodukciós eljárás ötszörösét kívánja elvégezni.

 

Haszon-Nagy Zsófia, Kovács Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.