Harmincnegyedik alkalommal rendezték meg az ország egyik legnagyobb szabadidősport-eseményét, melyen több tízezer résztvevő futott, gyalogolt a kétnapos esemény sokszínű kínálatának valamelyik távján. A Budapest Maratonon idén rekordszámú, több mint 150 egyetemi futó is részt vett, akiket a Testnevelési és Sportközpont a jubileumi év alkalmából Semmelweis 250 pólóval lepett meg. 

Budapest első számú őszi futófesztiválján a klasszikus maratonisták mellett az indulók kipróbálhatták magukat a 30 km-es betétszámon, melynek nevezői az útvonal 12. kilométerénél bekapcsolódva együtt futottak a maratoni mezőnnyel. A rövidebb távok kedvelői választhatták a 10 km-es távot, vagy staféta keretében megoszthatták a maratoni távot és az élményt váltótársaikkal. A minimaraton távja 5 km volt, melyet önmagában vagy akár a 10 km-es távval kombinálva is lehetett teljesíteni. Számos további fesztiváltáv színesítette a programot: az 500 méteres családi futásban és a 2,3 km-es futva vagy gyalogolva teljesíthető távban a legkisebbek, míg az esélyegyenlőségi futamban a fogyatékkal élők is képviseltethették magukat.

A futóversenyen az egyetem valamennyi kara és számos klinikája, szervezeti egysége kipróbálta magát csapatban vagy egyéni indulóként. Idén a legtöbben az ÁOK-ról, az ETK-ról, a FOK-ról és a PAK-ról indultak, de a többi kar, valamint az Urológiai Klinika, az I. és II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, az Anatómiai Intézet, az Elméleti Orvostudományi Központ Tömbigazgatóság, a Pénzügyi Igazgatóság, az Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság, a Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság, a Laboratóriumi Medicina Intézet, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika, a Gyógyszerészi Kémiai Intézet, az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet hallgatói és munkatársai is futottak az őszi futógálán. A legnépszerűbb táv idén az egyetemi polgárok között az 5 km-es minimaraton volt, melyen ötvenen indultak, de többen vállalkoztak nagyobb távokra is, sőt nyolcan az egyetem színeiben a 42 kilométeres távot teljesítették.

A Fogorvostudományi Kar két csapatot is indított a maratonváltóban: a Semmelweis 250 T nevű csapat dr. Gerber Gábor dékán vezetésével és dr. Borbély Judit, dr. Fazekas Réka és dr. Jász Bálint részvételével 3 óra 47 perc alatt, míg a Semmelweis 250 D csapat Lőrincz Gergely, dr. Jász Máté, dr. Vág János és dr. Valentovics Anna alkotta négyese 3 óra 22 perc alatt ért célba. A FOK egyéni eredményei az alábbiak szerint alakultak: dr. Gerber Gábor 3:56:33, dr. Berze Ildikó 4:13:08-as időt futott, dr. Jász Máté pedig 3:04:05 teljesítette a távot, ez utóbbi a meghirdetett magyar orvos maratoni bajnokság 2. helyét is jelenti egyben.

A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáról dr. Seregi Krisztina, dr. Baráth Margit és dr. Czenner Zsuzsanna három fős maratonváltóban, dr. Kupcsik Fanny pedig 30 km-es futamban is indultak, távolabbi céljuk teljesítményükkel a pszichiátriai betegek stigmatizációjának társadalmi csökkentése volt. A futócsapatot dr. Réthelyi János klinikaigazgató vezette, aki alig valamivel több mint 5 óra alatt teljesítette a 42 kilométeres maratoni távot egyéniben, csakúgy, mint dr. Farkas Kinga, aki 4 óra 36 perc alatt ért célba. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Kardiorun nevű 2-szer 4 fős csapatában orvosok, egészségügyi dolgozók, medikusok és operált betegek együtt futották le váltóban a maratoni távot – mondta dr. Hartyánszky István, a klinika profilvezető szívsebésze. Az Egészségügyi Közszolgálati Kar két váltója is teljesítette a több mint 42 kilométeres távot. 

Az eseményen az egyetemhez tartozó egységek óvodás- és iskoláskorú gyermekei is részt vettek: a Semmelweis Egyetem Napköziotthonos Óvodája is indult a hétvégén az ország legnevesebb őszi futóversenyén, melynek vezetője, Nagyné Gál Edit kiemelte, fontosnak tartják a társadalmi felelősségvállalást, szeretnének jó példát mutatni a gyerekeknek, ezért is döntöttek úgy, hogy idén először ők is rajthoz állnak a megmérettetésen. Négy család csatlakozott a kezdeményezésükhöz: anyukák, apukák és gyerekek együtt teljesítették az 500 méteres távot az egyetem 250-es jubileumi pólójában. Három anyuka, illetve az óvodavezető pedig egyéniben az 5 km-es minimaratont futotta le.

A nagyobbakat a Pető András Kar Konduktív Gyakorló Iskolájának tanulói képviselték, akik közül néhányan adaptív futóbiciklivel az 5 km-es távot is teljesítették kiváló eredménnyel, legtöbbjük azonban, közel húszan, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) által szervezett esélyegyenlőségi futamon vett részt, melynek célja az volt, hogy egy 500 m-es külön futam keretein belül biztosítsanak lehetőséget a fogyatékossággal élő gyermekeknek, hogy ép társaikhoz hasonlóan átélhessék a versenyzés örömeit.

A helyszínen számos kísérőprogram várta a futókat és az eseményre látogatókat a teljes hétvége során. Az egyéni- és csapateredmények ezen az oldalon tekinthetők meg.

Vona Zsófia
Fotó: Adrián Zoltán; részt vevő szervezeti egységek

Ha Ön is részt vett a Semmelweis Egyetem színeiben a hétvégi futóversenyeken, kérjük írjon és küldjön fotót a hirek@semmelweis-univ.hu címre. 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.