A Semmelweis Egyetem Alapítvány az idei felajánlási évben ismét, ezúttal csaknem 27 százalékkal növelni tudta az előző évhez képest adó 1% bevételeit, így 310 felajánlótól 2 064 402 Ft értékű felajánlást kapott.
2017-ben az egyetem egykori és jelenlegi hallgatói, dolgozói, oktatói és kutatói, valamint a hallgatók szülei és a betegek körében végzett felmérés során az 1638 fő válaszadó kétharmada jelölte az egyetem alapítványának legfontosabb céljaként az eszközbeszerzéseket, a kérdőívet kitöltők nagyjából fele pedig úgy nyilatkozott, hogy legalább ugyanekkora mértékben fontos az infrastrukturális fejlesztés az egyetem területén, a hallgatói ösztöndíjak létrehozását pedig minden harmadik válaszadó jelölte meg az alapítvány által támogatandó legfontosabb célnak.
 
Az alapítvány kuratóriuma elkötelezett amellett, hogy a befolyó bevételekből  az egyetemi polgárok számára legfontosabb területeket támogassa. Ennek eredményeképpen 2017-ben négy roma származású hallgató nyerte el a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Alapítvány (2019 január óta Semmelweis Egyetem Alapítvány) pályázatán meghirdetett egyszeri tanulmányi ösztöndíjat, 2018-ban pedig alapítványi támogatással az I. Sz. Belgyógyászati Klinika vásárolhatott olyan monitorokat, amelyekkel egyes mintavételek után megfigyelt, a klinika őrzőjében elhelyezett betegek ellátását segítik. Az adó 1% felajánlások folyósítását követően az alapítvány ebben az évben is meg fogja keresni azt a támogatandó területet, melynek segítése céljaival összhangban van: a támogatás odaítéléséről a Semmelweis Egyetem Alapítványának kuratóriuma dönt majd.
 
A személyi jövedelemadó 1+1%-áról történő rendelkezés azért egyedülálló támogatási forma, mert nem von el pénzt a családi kasszától. Mivel adóznia minden magyar munkavállalónak kell, és a jövedelmünkből a NAV által elvont adórész közvetlenül már nem felhasználható számunkra, az adó 1+1% felajánlásával sok milliárd forint közvetlen felhasználásáról dönthet a lakosság.

Vona Zsófia
Kiemelt kép: Fekete Aimie

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.