Dr. Keller Éva egyetemi tanár elsőként volt női vezető az igazságügyi orvostani szakmában, több mint másfél évtizeden keresztül. Munkája elismeréseként nemrégiben elnyerte a belügyminisztertől „A köz szolgálatáért érdemjel arany fokozatát”, több évtizedes egyetemi tevékenységét a Semmelweis Napon arany pecsétgyűrűvel jutalmazták és Pro Universitate Érdemrend kitüntetést vehetett át. Dr. Keller Éva 1982 óta dolgozott az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetben, melynek 2003-tól 2019-ig volt a vezetője.

„Az egész pályámat meghatározta, hogy együtt dolgoztam a rendőrséggel. Az első női vezető voltam 16 éven keresztül egy olyan szakmában, ahol férfiak vannak többségben” – mondta dr. Keller Éva, akinek több évtizedes munkája elismeréseként és a dunai hajótragédia áldozatainak azonosítása során kifejtett munkájáért Pintér Sándor belügyminiszter „A köz szolgálatáért érdemjel arany fokozatát” adományozta. Utóbbi előzményeként említette, hogy még 1994-ben az Egyesült Államokban részt vett az American Armed Force Institution Pathology (AFIP) személyazonosítási tanfolyamán, amely rávilágított, hogy a tömegszerencsétlenségek esetén fontos egy jól képzett igazságügyi szakértőkből álló csapat. A magyarországi ún. Disaster Victim Identification (DVI) csoportot 2017-ben hozták létre a Belügyminisztérium irányítása alatt, 2017-ben elméleti, 2018-ban gyakorlati tanfolyamot is szerveztek – számolt be dr. Keller Éva. Szerinte a belügyminiszteri kitüntetés ennek a példás együttműködés elismeréseként is szolgál. „Azt gondolom, hogy megfelelő határozottsággal és tisztességgel bármit el lehet érni” – tette hozzá arról, hogy nőként mennyire volt nehéz dolga szakterületén kimagasló eredményeket elérni.


Mint mondta, a „tudományban mindig szerencséje volt”. 3 évet töltött a Cleveland Clinic Foundation Cardiovascular Research laboratóriumában, 1991-1994 ig. 1992-ben elnyerte az American Heart Association kutatói ösztöndíját. 1996-1998 között a Case Western Universityn a Piereluigi Gambetti professzor vezette Prion laboratóriumban dolgozott. Dr. Yasmin Hurd professzorral (Mt. Sinai Hospital, New York) 1996 óta tudományos együttműködés keretében a kábítószer okozta halálozás és a heroinfogyasztáshoz kapcsolódó molekuláris, genetikai hátteret vizsgálták, különös tekintettel az agyelváltozásokra. Az OPNI megszűnése után a – dr. Majtényi Katalin által hosszú évekig vezetett – neuropatológiai osztály dr. Kovács Gábor irányításával átkerült az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetbe. Dr. Keller Éva számára ugyanis fontos küldetés volt, hogy helyet találjon a neuropatológiának, így jött létre 2008-ban az intézetben a Neuropatológiai és Prionbetegségek Referencia Központ dr. Kovács Gábor Géza egyetemi tanár vezetésével.

Vezetői időszaka alatt az oktatásban is struktúraváltás történt, a gyakorlati oktatás erősítését célozták meg, amivel fel tudták kelteni a hallgatók érdeklődését a tantárgy iránt. A sok munkát siker koronázta, hiszen az orvostanhallgatói értékelések alapján az igazságügyi orvostan tantárgy a legjobbak között szerepel az egyetemi képzésben – tette hozzá. Az oktatás területén elért eredmények között említette az egészségbiztosítás ráépített szakorvosképzés elindítását és a közel kétszáz orvos szakvizsgáztatását. Büszke rá, hogy az elmúlt tanévben bevezették az Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Tér (EESZT) használatának gyakorlati oktatását, melyet az intézet munkatársai, de elsősorban dr. Magyar Lóránt és dr. Szabó Bálint, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) vezetője és munkatársai közösen szerveztek meg.

Mint mondta, elődei megkezdett munkáját is igyekezett tovább vinni, az épület felújítása például még dr. Sótonyi Péter rector emeritus igazgatósága alatt kezdődött el. 2012-ben az egyetem támogatásával új, korszerű bonctermet alakítottak ki, és modernizálták a szövettani laboratóriumot is. Különösen büszke a dr. Róna Kálmán egyetemi magántanárral együtt megvalósított, rendkívül jól felszerelt toxikológiai laboratóriumra, mely számos hatósági ügyben játszott kiemelt szerepet.

„Abban hiszek, hogy mindenkinek találnia kell egy olyan területet a szakmában, amiben a legkiválóbb lesz”– vélte dr. Keller Éva arra válaszolva, hogy miként áll össze jelenleg az intézet csapata. Dr. Magyar Lóránt például nemzetközi licensszel rendelkezik igazságügyi antropológia területén, dr. Danics Krisztina a neuropatológia irányába specializálódott, dr. Lászik András DNS-szakértő, a fiatalok pedig a DVI iránt érdeklődnek – sorolta a profilokat dr. Keller Éva. Igazgatói utódjának, dr. Törő Klárának pedig a környezeti és környezetmeteorológiai tényezők és a hirtelen halál kapcsolatának elemzése a szakterülete. Az intézetbe – melynek ellátási területe Budapest, Pest és Heves megye – évente 2400 holttest kerül, ebből 2-300 igazságügyi boncolás. Emellett évi csaknem 2200 igazságügyi szakértést is elvégeznek az intézet munkatársai – ismertette a leköszönő igazgató.

Mint mondta, valószínűleg nyugdíjazása után is fog szakértői munkát végezni a rendőrségnek, de jelenleg úgy érzi, egy időre szívesebben pihenne, és tekintene szakmájára kívülről.

Keresztes Eszter
Fotó: Tuba Zoltán

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.