A Semmelweis Egyetem hat karának több mint 750 leendő elsőéves hallgatója jelentkezett a gólyatáborba, amit a hagyományoknak megfelelően idén is a Tatai Ifjúsági Táborban tartanak. Az érkezés napján dr. Hankó Balázs rektorhelyettes köszöntötte a leendő elsőéveseket, majd a fórumnapon dr. Merkely Béla rektor megnyitóját követően a karok vezetőivel, oktatóival ismerkedhettek a gólyák. A tábor szervezésében az Instruktor Öntevékeny Csoport mintegy 350-400 önkéntese vesz részt, társszervezőként pedig idén bekapcsolódott a Hallgatói Önkormányzat is.

Legyenek nagyon büszkék magukra, mert Magyarország és Közép-Kelet-Európa legjobb egyetemére kerültek be – mondta köszöntőjében dr. Merkely Béla rektor a gólyatábor hivatalos megnyitóján, arra buzdítva a leendő hallgatókat, hogy használják ki az ebben rejlő lehetőségeket, és legyenek az egyetem megbecsült polgárai. Emlékeztetett arra, hogy a leendő elsőévesek különleges időszakban válnak a Semmelweis Egyetem hallgatóivá. Az idei tanévtől megújul a kurrikulum, amelynek köszönhetően lényegesen közelebb lesznek a saját szakmájukhoz, hivatásukhoz – mutatott rá a rektor, kiemelve, hogy az egyetem idén ünnepeli alapításának 250 éves jubileumát, amelynek már a mostani gólyák is részesei lesznek. A jubileumi év első programja a szeptember 4-én kezdődő Nyári Egyetem, ahová várják az elsőéveseket is. Képezzenek egy közösséget, mert szakmánk természetéből adódóan egész életükben csapatban fognak dolgozni, így már most elkezdhetik a team munkára való felkészülést – hívta fel a rektor a gólyák figyelmét.

A köszöntőt követően a karok vezetői, oktatói fórumokon adtak tájékoztatást a leendő elsőéveseknek és válaszoltak a kérdésekre.

A megnyitót megelőző napon a táborba érkező gólyákat dr. Hankó Balázs stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes köszöntötte, hangsúlyozva, hogy a jelenlévők a 250 éves Semmelweis Egyetem „jubileumi gólyái”. Olyan 250 évbe, olyan „Semmelweis-családfába” csatlakoznak most be az elsőévesek, ahová többek között Semmelweis Ignác, Markusovszky Lajos, Balassa János, Hőgyes Endre tartozik – hangsúlyozta. Kiemelte annak jelentőségét, hogy aki ezt az egyetemet választotta, mind a segítő hivatás irányába kíván elmozdulni. A Nyári Egyetemmel kapcsolatban elmondta, olyan programot állítottak össze, hogy mindenki találjon kedvére valót és az esti szórakozásnak is lesz helye. Különleges és minden eddiginél impozánsabb lesz a jubileumi tanévnyitó is, amely egyedi helyszínen, a Művészetek Palotájában lesz – mondta.

A gólyatáborba az egyetem hat karáról összesen 768 elsőéves regisztrált. A hatnapos program egyik fő célja, hogy csapat épüljön a gólyákból, és a későbbiek tudják egymást keresni, segíteni az év során, továbbá ismeretanyagot kapjanak az egyetemi életről, kollégiumokról, lehetőségekről – mondta Suszterics-Fülöp Noémi, a felsőbb éves hallgatókból álló Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS) elnöke. A tábor szervezésében, lebonyolításában 350-400 önkéntes instruktor vesz részt. Egy részük a betűkről elnevezett csoportokkal van az egész hét folyamán, ők gondoskodnak a csapatépítésről, a játékok, programok szervezéséről, míg mások a logisztikai háttérmunkát végzik (pl. étel-ital gebinek, pakolás, takarítás). Suszterics-Fülöp Noémi az idei tábor újdonságaként emelte ki a repohár és a szelektív hulladékgyűjtési rendszert.

Az idei évben a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) is bekapcsolódott társszervezőként a jubileumi gólyatábor megrendezésébe. Hegedüs Tamás HÖK-elnök elmondta, hogy emellett idén a tábor előtt gólyatalálkozót is szervezett a HÖK az Elméleti Orvostudományi Központban, amin több mint négyszázan vettek részt, így a táborba már nem idegenként érkeztek a leendő elsőévesek. A fórumnap délutánján a HÖK játékos akadályverseny keretében ismertette meg a gólyákkal egyebek mellett az érdekképviselet működését, az ösztöndíjrendszert vagy éppen a sportlehetőségeket. A tábor augusztus 27-én zárul majd.

Dobozi Pálma, Vona Zsófia
Fotó: Barta Bálint (Hallgatói Önkormányzat); Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.