Egy életmentő Extrakorporeális Membrán Oxigenizáció (ECMO-műtüdő) berendezést vásárol a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikája számára abból a 34 millió forintos adományból, amelyet a BDPST Group ingatlanfejlesztő társaságtól kapott. 

Magyarországon az újszülöttek és a csecsemők körében évente 8-20 esetben fordulhat elő, hogy ECMO-kezeléssel életet lehetne menteni, és/vagy jelentősen csökkenteni a tartós szövődmények kialakulását, ezt segíti az adomány által megvásárolni kívánt eszköz, amely eddig nem volt elérhető a klinikán. Az adományozásról szóló támogatási szerződést 2019. augusztus 15-én írták alá az Alapítvány, illetve a BDPST Group képviselői.

Magyarországon a csecsemőhalandóság örvendetesen csökkent az elmúlt években, értéke 3,6 ezrelék. További csökkenés olyan célzott programoktól várható, amelyek ritkábban előforduló, magas halálozási kockázattal járó betegségek esetén modern kezeléssel, korszerű terápiával kínálják a teljes gyógyulás reményét. Ilyen például a költséges, legmodernebb orvostechnikai eszközöket, valamint különleges jártasságot igénylő ECMO-kezelés.

Ez Magyarországon jelenleg csak veleszületett szívhibában szenvedő csecsemők számára érhető el a szívműtét közeli időszakban, illetve emellett a nagyobb gyermekek számára biztosított egy helyen a hozzáférés az eszközhöz. Az ECMO ugyanakkor számos más betegségben, elsősorban légzési elégtelenségnél, hagyományos lélegeztetési technikákkal nem befolyásolható esetekben is életmentő eljárás, különös tekintettel a legveszélyeztetettebb újszülött és csecsemő korosztályban.

„Az adománynak köszönhetően be tudjuk szerezni az ECMO-műtüdőt, amely segítségével az életmentő kezelés az eddigi hazai gyakorlatnál szélesebb körben, így a légzéselégtelen újszülöttek, csecsemők és kisded betegek számára is elérhető lesz” – mondta dr. Szabó Attila, a gyermekklinika igazgatója, klinikai rektorhelyettes. Hozzátette: a Semmelweis Egyetem I. Sz. (Bókay) Gyermekgyógyászati Klinika Újszülött-Csecsemő és Gyermek Intenzív Központja (SE NIC-ITO) egy csoportot állított föl azért, hogy a hamarosan megvásárolandó ECMO-műtüdő segítségével elindítsák a magyarországi újszülött-csecsemő ECMO programot a Semmelweis Egyetem keretein belül.

A becslések szerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott ECMO-program beindításának köszönhetően évi 8-20 csecsemőt lehet majd megmenteni. Jelenleg Magyarországon 360 csecsemőt veszítünk el évente, a csecsemőhalálozás 3,6 ezrelékre rúg. Az ECMO-program közvetlen hatásai nyomán 3-5 százalék, indirekt hatásai révén további 5 százalék csecsemőhalandóság-csökkenés becsülhető a program sikeres indulását követő években. Ez azt jelenti, hogy további évi 0,4 ezrelékkel csökkenhet a csecsemőhalandósági mutató Magyarországon.

A BDPST Group mostani adománya nem előzmény nélküli, több évre nyúlik vissza az ingatlanfejlesztő társaság és tulajdonosi körének az együttműködése a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvánnyal.

Forrás: I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.