902 szűrővizsgálatot végeztek el az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT) a Semmelweis Egyetem önkéntesei. A fesztivál idei házigazdája a 250 éves Semmelweis Egyetem volt, ezért a zenei és sportprogramok mellett az EFOTT történetében először egészségi állapot felmérésen is részt vehettek a fesztiválozók.

Az EFOTT-on a Semmelweis Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ együttműködésének köszönhetően két szűrőbusz állt rendelkezésre – ismertette dr. Papp Magor, a Semmelweis Egészségfejlesztési Központ vezetője. Hozzátette, hogy a prevenciós szolgáltatások rendkívül népszerűek voltak, a rendezvény ideje alatt 902 szűrést és tanácsadást végeztek el, mintegy 500 fesztiválozó számára (volt, aki többféle vizsgálaton, tanácsadáson is részt vett). A vizsgálatok között vércukor-, vérnyomás-, koleszterinszint-mérés, komplex testösszetétel-elemzés, szájüregi szűrés, bőrvizsgálat, kilélegzett szén-monoxid szint vizsgálat is szerepelt, valamint táplálkozással, mozgással, alkoholfogyasztással kapcsolatos tanácsadás is történt.

A szolgáltatást a Semmelweis Egészségfejlesztési Központ szakemberei, valamint az egyetem hallgatói nyújtották. Hegedüs Tamás, a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) elnöke elmondta, hogy a HÖK közel 80 önkéntest küldött a fesztiválra, emellett a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének és a Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesületének aktív szerepvállalását is kiemelte. Hozzátette, hogy a szájüregi szűrések elvégzésébe dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, a Fogpótlástani Klinika igazgatója is bekapcsolódott.

Galéria

10kép

A fesztivál ideje alatt a Semmelweis 250 Civil Domusban közéleti szereplők adtak elő különböző egészségügyi és közéleti témában, köztük Vadon Jani, Sebestyén Balázs, Rákóczi Feri, dr. Zacher Gábor, dr. Hevesi Krisztina és sokan mások – sorolta Hegedüs Tamás. Az EFOTT-on számos sportprogram – jóga, aquafitness, MEFOB vízilabda, MEFOB kézilabda, strandröplabda – is várta a fesztiválozókat a zenei programok mellett július 10-15. között Velencén.

Keresztes Eszter
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzat

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.