A Semmelweis Egyetem delegációja dr. Merkely Béla vezetésével Chicagóba látogatott a Chicagói Nemzetközi Sebészeti Múzeum (International Museum of Surgical Science) Halhatatlanok Csarnokában található Semmelweis Ignác-szobor ünnepélyes koszorúzási ünnepségére. A július 7-i rendezvényt a Semmelweis Egyetem kezdeményezésére Magyarország Washingtoni Nagykövetsége és a Chicagói Főkonzulátus közösen szervezte a Semmelweis-emlékév lezárásaként. A delegáció tagjai dr. Sándor József professzor és dr. Pop Marcel nemzetközi igazgató voltak.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora élő adásban számolt be az eseményről a clevelandi Bocskai Rádiónak, illetve interjút adott az MTI-nek is. A rendezvényt dr. Bencsik Zita főkonzul nyitotta meg, köszönetet mondva az eseményt a Chicagói Főkonzulátussal közösen szervező Washingtoni Nagykövetség munkatársainak, valamint átadta dr. Szabó László nagykövet, a rendezvény fővédnökének üzenetét a közönség számára. Külön köszöntötte Wolfgang Moesingert, a Német Szövetségi Köztársaság új chicagói főkonzulját, aki a rendezvényt megelőző héten foglalta el új diplomáciai misszióját. Dr. Bencsik Zita hangsúlyozta, hogy mindez nemcsak diplomáciai szempontból jelent külön megtiszteltetést, hanem a közös tudománydiplomáciai együttműködés kiindulási alapja is lehet, hiszen a Semmelweis Egyetem szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerének a német-magyar kapcsolatok a zászlóshajói. Ugyancsak köszönetet mondott a rendezvényt befogadó múzeum ügyvezető igazgatójának, Max Downhamnek, aki rövid köszöntőjében egyéb magyar vonatkozású párhuzamokat is megemlített, így a múzeum és az azt életre hívó és üzemeltető International College of Surgeons elnevezésű non-profit szervezet alapítójának Max Thoreknek magyar származásáról is megemlékezett.

Az ünnepségen elmondott beszédében dr. Merkely Béla kiemelte: „a világszerte az anyák megmentőjeként ismert Semmelweis neve és személyisége elválaszthatatlan Magyarországtól”. Emlékeztetett arra, hogy a róla elnevezett budapesti egyetem, amelyet éppen 250 évvel ezelőtt alapítottak, és ahol maga Semmelweis is dolgozott, Magyarország és Közép-Európa orvosképzésének és kutatásainak egyik vezető intézménye. Egyben utalt arra is, hogy mennyire fontosnak tartja a minőségi magyar-amerikai tudományos kapcsolatokat és ezek további erősítését. Kiemelte a Harvard Egyetem orvosi karával és a bostoni egyetemmel meglévő kiváló kapcsolatokat. „Szívet melengető volt az ünnepség, meglepően sok nem egészségügyi szakember is tiszteletét tette, és a nem szakmai közönség is érzékelhetően nagyon jól fogadta a rendezvényt” – nyilatkozta a rektor az MTI-nek.

A koszorúzás „ötletadója”, a több külföldi orvosi szervezet tagjaként is elismert dr. Sándor József sebészprofesszor úgy fogalmazott: megható volt a történelemmel találkozni a nemzetközi sebésztudománynak szentelt Halhatatlanok Csarnokában. Sándor professzor az MTI-nek kiemelte: a koszorúzás méltó lezárása a 2018-ban meghirdetett Semmelweis-emlékévnek. „Erkölcsi kötelességünk volt, hogy elhelyezzük az emlékezés és a tisztelet virágait az 1954-ben, 150 különböző nemzetiségű orvostörténész és sebészprofesszor véleménye alapján felállított Semmelweis-szobornál” – hangsúlyozta.

Dr. Sándor László kezdeményezésére a magyar delegáció a megemlékezés virágait helyezte el Joseph Lister szobránál, aki 20 évvel később bizonyította Semmelweis elméletét az antiszeptikus sebészeti módszer meghonosításával, és 1896-ban ő lett az egyetem egyik első díszdoktora.

Az eseményen képviseltette magát többek között Illinois Állam Főügyészi Hivatalának nemzetközi igazgatója, a chicagói egyetemeken és neves egészségügyi intézményekben (Rush University, University of Illinois in Chicago) dolgozó magyar orvosprofesszorok és Semmelweis alumni kollégák, dr. Perényi Ágnes személyében az Amerikai Magyar Orvosszövetség, továbbá az Amerikai Zsidó Bizottság, a Chicagói (Magyar) Klub, a Magyar Baráti Közösség és a Lengyel-magyar Világszövetség is.

Forrás és fotó: Magyarország Főkonzulátusa Chicago, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Kiemelt kép: International Museum of Surgical Science (imss.org)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.