Kihirdették a Lendület pályázat idei győzteseit csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémián (MTA), a kiválósági program keretében a Semmelweis Egyetemről dr. Maurovich-Horvat Pál, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Kardiológiai Tanszék – Kardiológiai Központ docense nyert el támogatást.

Dr. Maurovich-Horvat Pál kutatásai keretében a koszorúér-betegség átfogó fenotipizálásával végez személyre szabott rizikóbecslést. A munkacsoport fő célkitűzése a szívinfarktus pontos, személyre szabott előrejelzése, modern képalkotó technikák és véralapú biomarkerek együttes alkalmazásával nyert precíziós orvoslással – ismerteti az MTA honlapja a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Kardiológiai Tanszék – Kardiológiai Központ docensének kutatási témáját.

Dr. Maurovich-Horvat Pál 2013-ban is elnyerte a Lendület pályázatot, a mostani kutatási program a munkacsoport elmúlt öt év során elért eredményeire épül, az előző kutatás folytatásának tekinthető. A kutatási program három részből áll. Vizsgálni tervezik a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára szív-CT-vizsgálatra utalt betegeket, a szívtranszplantáció-várólistán lévőket, valamint azokat, akik akut szívizominfarktust szenvedtek el. A három szakasz eredményei alapján, képek és biomarkerek együttes analízisével új típusú, személyre szabott kockázatbecslő eljárást fejlesztenek, amely alapja lehet a kardiológia e területén a precíziós medicina meghonosításának.

2019-ben 16 új kutatócsoport alakulhat egy-egy kimagasló teljesítményű fiatal kutató vezetésével – jelentette be Török Ádám, az MTA főtitkára. A 116 pályázó közül kiválasztott nyertesek 540 millió forintos támogatásban részesülnek az idei évben. Az új kutatócsoportok közül 5 akadémiai kutatóközpontban vagy intézetben, 11 pedig valamelyik egyetemen folytathatja a munkáját. Az Lendület pályázat idei nyerteseinek teljes listája megtalálható az MTA honlapján

A Magyar Tudományos Akadémia először 2009-ben hirdette meg a fiatal kutatók számára kiválósági programját, a Lendületet.

Forrás: Magyar Tudományos Akadémia, MTI
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem; Szigeti Tamás – MTA

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.