Összesen 42 rektori pályaművet díjaztak a 2018/2019-es tanévben, tíz hallgató első, tizenegy második, négy harmadik díjat nyert el, tizenhét dolgozat pedig dicséretet kapott. A díjazott hallgatóknak dr. Merkely Béla rektor és dr. Tímár József, a bírálóbizottság elnöke adta át az elismeréseket.

Dr. Merkely Béla rektor köszöntőjében hangsúlyozta, nagy öröm számára, hogy rektorként először adhatja át ezt a díjat. Kiemelte, hogy a rektori pályamunkák mögött mindig nagyon komoly tudományos diákköri tevékenység áll, a díjazott dolgozatok komoly önálló kutatás, klinikai vizsgálat eredményeként jönnek létre, az első díjasok nagy része esetében pedig már nemzetközi publikációban is megjelentek az eredmények. Éppen ezért döntött úgy a szenátus, hogy az első, második és harmadik díjas dolgozatokra automatikusan szakdolgozati jeles eredmény jár. „Rektorként azt kívánom, hogy a díjazottak közül minél többeket nyerjünk majd meg a Semmelweis Egyetemen kollégának” – jelentette ki dr. Merkely Béla.

Dr. Tímár József, a bírálóbizottság elnöke úgy fogalmazott: nagyon büszke az egyetem unikális pályázati rendszerére, amelynek keretében minden évben nagyszámú kiváló pályamű érkezik. Mint kitért rá, immár tizedik éve vezeti a bírálóbizottságot, és mindig az a legnagyobb kihívás, hogy a jók közül a legjobbakat válasszák ki. Hagyományosan az Általános Orvostudományi Kar hallgatói a legaktívabbak, de a Gyógyszerésztudományi és a Fogorvostudományi Kar is kiváló pályamunkákkal jelentkezett – ismertette. Az intézetek közül idén kitűnt szereplésével a Klinikai Kísérleti Kutató Intézet és a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet (két-két 1. hellyel és egy-egy 2.-al elismert hallgató), továbbá a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika, valamint az Élettani Intézet (két-két 2. díj). Az elismerések azt is mutatják, hogy ezekben az intézetekben kiváló TDK-munka folyik, amelyből kiváló rektori pályamunkák születhettek. Dr. Tímár József kiemelte, cél, hogy a díjazottak PhD-sként vagy rezidens PhD-sként folytathassák munkájukat az egyetemem.

Az eseményen elismerést vehettek át a bírálóbizottság tagjai is: dr. Tímár József (II. Sz. Patológiai Intézet), dr. Benyó Zoltán (Klinikai Kísérleti Kutató Intézet), dr. Reusz György (I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika), dr. Dobó Nagy Csaba (Orális Diagnosztikai Tanszék), dr. Arányi Zsuzsanna (Neurológiai Klinika), dr. Béni Szabolcs (Farmakognóziai Intézet), dr. Radovits Tamás (Kardiológiai Központ-Kardiológiai Tanszék), dr. Szijártó Attila (I. Sz. Sebészeti Klinika), dr. Keszler Gergely (Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet).

A díjazott hallgatóknak dr. Merkely Béla és dr. Tímár József adta át az okleveleket. A díjazottak névsora ide kattintva látható.

A 2018/2019-es tanévben benyújtott rektori pályamunkák közül összesen 42 pályaművet díjaztak, ebből 10 fő első (5-en angol nyelvű dolgozattal), 11 fő második, 4 hallgató harmadik díjat nyert el, 17 dolgozat pedig dicséretet kapott.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.