Idén először rendezték meg az Európai Unió kezdeményezésére a sürgősségi betegellátás világnapját, amelyhez a Semmelweis Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) is csatlakozott. A rendezvény részeként vezetett túrán nyílt lehetőségük a laikus érdeklődőnek, hogy betekintsenek a sürgősségi betegellátás rendszerébe, helyszíneibe, valamint szimulációs gyakorlaton vehettek részt.

A Semmelweis Egyetem SBO-ján tartott rendezvény megnyitóján dr. Ács Nándor, a Klinikai Központ Külső Klinikai Tömbért felelős elnökhelyettese hangsúlyozta: a sürgősségi betegellátás működésén életek múlnak, éppen ezért kiemelt ellátási terület. Mint mondta, Magyarországon komoly lépések történtek az elmúlt időszakban ezen a területen, de a kormány és az egyetem célja is a sürgősségi betegellátás további fejlesztése. A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatójaként kiemelte, hogy az egyetemi SBO és a nőgyógyászati terület között gördülékeny az együttműködés.

Galéria

19kép

Dr. Oberfrank Ferenc, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) elnöke hangsúlyozta, milyen nagy jelentősége van a team munkának a sürgősségi ellátás területén. A szakmapolitikai lépések közül kiemelte dr. Gógl Árpád és dr. Pikó Károly munkáját, akik annak idején hozzájárultak a sürgősségi ellátás új filozófiájának gyakorlati átültetéséhez, a szakmai normák megalkotásához és a szemléleti átalakulás elindításához. Hozzátette, hogy ez a terület az egészségügy különleges alrendszere, aminek átalakulása még mindig folyamatban van.

Dr. Sásdi Antal, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja ismertette: a szövetségnek 104 tagkórháza van, és mindig kiemelt jelentőségűnek tartották a sürgősségi ellátás kérdését. Szólt arról is, hogy a sürgősségi ellátás is azon területek közé tartozik, ahol a közeljövőben a finanszírozás növekedése várható.

A mentőszolgálat aktív részese a sürgősségi ellátásnak – mondta dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója. Hozzátette, hogy az egyetem SBO-jával szoros együttműködésben állnak. A mentőszolgálat az ország legnagyobb sürgősségi ellátója a maga 8000 dolgozójával, 254 mentőállomásával, így szorosan kell alkalmazkodniuk a kórházi struktúrához – hangsúlyozta.

Dr. Berényi Tamás, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központ SBO vezetője prezentációjában ismertette a világnap céljait és előzményeit, valamint bemutatta a sürgősségi betegellátási terület tevékenységét. Kitért rá, hogy 1994-ben május 27-én Londonban jött létre az Európai Sürgősségi Orvostani Társaság (EuSEM). A világnap célja, hogy lehetőséget biztosítson a sürgősségi ellátást igénybe vevők, a döntéshozók és az egészségügyi szolgálatók számára a korszerű akut betegellátásról való közös gondolkodáshoz. A sürgősségi betegellátásról szólva egyebek mellett arról is beszélt, hogy az akut ellátás korszerű felfogásának része a betegségcentrikusság helyett a betegcentrikusság, vagyis, hogy a beteg köré kell szervezni az ellátási folyamatot. Dr. Berényi Tamás elmondta: a hazai szakmapolitika egyik nagy eredménye, hogy bevezették a Magyar Sürgősségi Triázs Rendszert, ami garantálja a betegek biztonságát. Mint ismertette, a Semmelweis Egyetem idén 3 éves SBO-ján 66 százalékkal nőtt a betegforgalom a kezdetekhez képest. A betegellátás mellett a graduális és posztgraduális orvosképzésben is részt vesznek, valamint belső oktatásokat és szakdolgozói képzéseket is tartanak.

A sürgősségi betegellátás világnapjának részeként nyílt napot tartottak az osztályon, aminek során a látogatóknak bemutatták a sürgősségi betegellátás rendszerét, helyszíneit, továbbá szimulációs gyakorlaton vehettek részt, és kérdéseket tehettek fel sürgősségi szakembereknek. A délutáni program részeként flashmobbal és szakmai fórummal készültek a szervezők.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.