Tudományos üléssel ünnepelte a Táplálkozástudományi mesterképzési (MSc) szak alapításának 10 éves évfordulóját az Egészségtudományi Kar. A Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék által, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével és a Magyar Elhízástudományi Társasággal együttműködésben szervezett egész napos programon a képzés oktatói tartottak előadásokat, majd az elhízás prevenciójához kapcsolódó prezentációk hangzottak el.

Az idén 10 éves Táplálkozástudományi MSc képzés az Egészségtudományi Kar (ETK) Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének és a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának a közös képzése. Az itt végzett szakemberek több irányban helyezkedhetnek el: kompetenciájuk kiterjed az egészséges táplálkozás oktatására, a kutatásra, egészségügyi szakmapolitikai anyagok összeállítására, továbbá élelmiszerfejlesztési tevékenységre is jogosítványt kapnak – tájékoztatott Veresné dr. Bálint Márta, az ETK tanszékvezetője. A népszerű képzésen a végzett dietetikusok mellett élelmiszermérnökök, biológusok, gyógyszerészek, orvosok, illetve rekreációs szakemberek is részt vehetnek, de a későbbiekben dietoterápiát csak a dietetikus alapvégzettséggel rendelkezők végezhetnek, a többiek egészséges táplálkozással kapcsolatban adhatnak tanácsot.

A képzés 10 éves jubileuma alkalmából rendezett tudományos ülés délelőtti programján négy oktató mutatta be a képzés sokszínűségét az élelmiszerallergia témakörére fókuszáló előadásokban. A délutáni blokk az aznapi Európai Elhízás Nap köré szerveződött, az elhízás prevenciójáról szóltak az előadók. Veresné dr. Bálint Márta kiemelte, hogy európai szinten a magyar az egyik legelhízottabb nemzet, ugyanakkor miután sokáig folyamatosan emelkedett a túlsúlyosak száma, két éve megállt a növekedés.

A délutáni szekció előadásai a táplálkozási problémákon túl az elhízás genetikai, epigenetikai, környezeti és pszichés aspektusát is érintették. Bemutatták egyebek mellett a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének európai mintára szervezett GYERE programját, amelybe a szülőket, gyerekeket és pedagógusokat együttesen vonják be.

A rendezvényen részt vett többek mellett a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának dékánja, dr. Friedrich László Ferenc, valamint az ETK vezetése része dr. Vingender István dékánhelyettes. Az ülés védnöke volt az egészségügyért felelős államtitkárság képviseletében dr. Biró Krisztina főosztályvezető-helyettes, valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese, dr. Tarnai Judit.

Dobozi Pálma
Fotó: ETK, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék
Kiemelt kép (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.