Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Semmelweis Egyetem és két német partneregyeteme, a freiburgi Albert-Ludwigs Universität és a heidelbergi Ruprecht-Karls-Universität közös tudományos szimpóziumát április elején. A Semmelweis Egyetem és két stratégiai partnere kétévente váltakozó helyszínen tart szimpóziumot, melynek ebben az évben Freiburg adott otthont.

A többnapos találkozón szokás szerint a három egyetem korábbi Jellinek Harry ösztöndíjasai tartottak előadásokat kutatásaikról, valamint a három intézmény elismert szakembereitől és vezetőitől hallgathatnak meg plenáris előadásokat a résztvevők német, illetve angol nyelven.

A találkozó keretében arra is lehetőség nyílt, hogy dr. Merkely Béla rektor és az őt kísérő német kapcsolatok fejlesztéséért felelős kollégák – dr. Kiss András, az egyetem német ügyekért felelős rektori megbízottja és Szlovák Judit, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága német ügyekért felelős referense – megbeszélést folytassanak a két német egyetem legmagasabb szintű vezetőivel, így a heidelbergi és freiburgi egyetem rektorával, dr. Bernard Eitellel és dr. Hans-Jochen Schiewerrel, továbbá dr. Peter Schirmacherrel, aki a Heidelbergi Egyetem külügyi kapcsolatokért felelős rektori megbízottja.

Galéria

5kép

A hármas rektori találkozón a felek tárgyaltak a több mint 30 éve fennálló együttműködés eddigi és lehetséges további formáiról, de olyan témákról is, mint a jövőbeni kooperáció konkrét területeinek meghatározása. Ezek többek között a kardiológia, onkológia, onkopatológia, mesterséges intelligencia, gépi tanulás (Machine Learning), bioimaging, digitális patológia, radiológia/kardiovaszkuláris képalkotó radiológia vagy a személyre szabott medicina területei. A résztvevők továbbá beszéltek a hosszú évek óta sikeresen működő Jellinek Harry ösztöndíjas rendszer kibővítéséről PhD-hallgatókkal, a kutatási projektek minél magasabb minőségének biztosításához, és megvitatták a közös pályázatok beadásának lehetőségét is.

A rektori találkozó során alkalom nyílt arra is, hogy dr. Merkely Béla rektor ünnepélyes keretek között átnyújtsa dr. Bernard Eitelnek és dr. Hans-Jochen Schiewernek a Pro Universitate kitüntetést. A kitüntetések átadásával dr. Merkely Béla köszönetet mondott, hogy a két német egyetem vezetői több éves kimagasló tevékenységükkel hozzájárultak a Semmelweis Egyetem célkitűzéseinek magas szintű megvalósításához, melyhez nagymértékben hozzájárult a hallgatók és oktatók tapasztalatcseréje, a közös kutatási projektek.

A tudományos szimpóziumot megnyitó beszédében dr. Nikolaus Freudenberg, a freiburgi Patológiai Intézet emeritus professzora, egyben a szimpózium programszervezője és dr. Gunther Neuhaus freiburgi kutatási rektorhelyettes méltatta a már több mint 30 éve tartó háromoldalú együttműködést. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora üdvözlő beszédében köszönetet mondott a szervezőknek a meghívásért és a sikeres szervezésért. Beszélt arról, hogy a német partnerség keretében kiutazó magyar hallgatók, szakemberek hazatérve sikeresen kamatoztathatják a kint elsajátított tudományos szemléletet, elősegítve ezzel az egyetem oktatási és klinikai tevékenységének fejlődését. Megemlítette azt is, hogy ő maga is azon hallgatók közé tartozik, akik elsőként vehettek részt a Heidelbergben, illetve Freiburgban meghirdetett 10 hónapos ösztöndíjas programon, amelynek keretében Heidelbergben eltöltött közel egy év szakmai életének egyik legfontosabb időszakát jelentette.

Dr. Hans-Günther Sonntag, a heidelbergi egyetem egykori dékánja, a Heidelberg-Budapest kapcsolatok elindítója és dr. Martin Werner, a freiburgi Patológiai Intézet igazgatója, a rendezvény házigazdája szintén a hosszú évek óta sikeres közös együttműködésről, annak történelméről és jelentősebb állomásairól beszélt, sok sikert kívánva a találkozó résztvevőinek.

Az ünnepélyes megnyitót a tematikus szekciók, a korábbi Jellinek-ösztöndíjas hallgatók, valamint a három intézmény szakembereinek és vezetőinek tudományos előadásai követték. A jelenlevők sok színes, izgalmas tudományos prezentációt hallhattak többek között a kardiológia, onkopatológia, proteomika, urológia és immunológia területeiről. Magas színvonalú előadásaikkal a kiváló képességű magyar szakemberek és volt ösztöndíjas diákok tovább öregbítették a Semmelweis Egyetem hírnevét.

Előadást tartottak, illetve jelen voltak a szimpóziumon a következő szakemberek: dr. Merkely Béla rektor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója; dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója; dr. Kiss András, a II. Sz. Patológiai Intézet igazgatója, rektori megbízott; dr. Mócsai Attila, a Külföldi Hallgatók Titkárságának igazgatója, az Élettani Intézet egyetemi tanára; dr. Nyirády Péter, az Urológiai Klinika igazgatója; dr. Buzás Edit, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet igazgatója, dr. Márton Krisztina, a Propedeutikai Tanszék igazgatója, dr. Maurovich-Horvat Pál, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika docense és dr. Széll Tamás, az Urológiai Klinika rezidens orvosa. A volt ösztöndíjas hallgatók közül Somogyi Vivien, Sayour Alex Ali, Lévai Eszter, Krausz Máté, Deák-Ilkó Zoltán és Tóth Lilla vett részt a szimpóziumon.

A konferencia zárása után még egy magas szintű találkozóra is sor kerülhetett dr. Merkely Béla, dr. Ferdinandy Péter, dr. Kiss András, Szlovák Judit és dr. Hans-Jochen Schiewer – aki egyben az EUCOR (European Confederation of Upper Rhine Universities) elnöke is – részvételével. A kétoldalú találkozón a felek még egyszer áttekintették a jelenlegi és jövőbeni együttműködési formákat, továbbá a Semmelweis Egyetem és az EUCOR közös pályázatbeadási lehetőségeit. A megbeszélést mindkét fél rendkívül sikeresnek ítélte meg, és szorgalmazták az együttműködés további intenzív folytatását.

Szlovák Judit, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.