Összesen 22 produkció versenyzett idén a Semmelweis Tavaszi Fesztiválon, amelyet immár 13. alkalommal rendeztek meg az egyetemi hallgatói szervezetek. A Nagyvárad téri Elméleti Tömb dísztermében tartott gálaestet dr. Merkely Béla nyitotta meg. A jótékonysági bevételt idén az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikának adományozzák a szervezők.

A Semmelweis Tavaszi Fesztivál első versenynapján tánc, zene és versmondás kategóriában összesen 22 produkció versenyzett. A másnapi gálán a legjobbak, az első, második és harmadik helyezett díjazottak mutatták be ismét produkcióikat.

A Nagyvárad téri Elméleti Tömb dísztermében tartott gálaestet dr. Merkely Béla rektor nyitotta meg, aki megköszönte a hallgatói szervezeteknek – a Hallgatói Önkormányzatnak, az Instruktor Öntevékeny Csoportnak és a Korányi Frigyes Szakkollégiumnak –, hogy immár 13. alkalommal megrendezték a tavaszi fesztivált. A program célja, hogy fellendítse az egyetemen a kulturális életet, amelynek fontosságát az is alátámasztja, hogy az orvoslás és a kultúra nagyon közel állnak egymáshoz – mutatott rá a rektor. Lehet úgy fogalmazni, hogy az orvoslás művészet, a másik oldalról pedig az is igaz, hogy a művészet gyógyítja a lelket és a testet – mondta. Utalt arra is, hogy a képzőművészetben mindig is gyakori téma volt a test, illetve a különböző betegségek megjelenítése, elég csak Leonardo da Vincire vagy Michelangelóra gondolni, és az sem véletlen, hogy számos természettudóst és orvost ismerünk, akik művészként is tevékenykedtek.

A rektor arra bíztatta a hallgatókat, hogy orvosi-, egészségtudományi tanulmányaik mellett legyen kellő energiájuk valami mással is foglalkozni, legyen az akár sport vagy valamilyen művészeti tevékenység. „A művészet és az orvostudományra való felkészülés komoly szinergizmust hoz az életükbe” – fogalmazott.

Galéria

10kép

A fesztivál első napja táncversennyel indult, ahol az indiai és a latin táncok mellett egy aerobikkal egybekötött ritmikus gimnasztika bemutatót láthattak a nézők. A versmondó versenyen klasszikus, illetve saját modern versek is elhangzottak az egyetemi szavalók tolmácsolásában. A virtuózok viadalán pedig zenészek és énekesek léptek fel.

A szervezők részéről Huszár Borbála és Kismarjai Kata honlapunknak elmondták: a fesztivál egy jó alkalom arra, hogy a hallgatók megmutathassák rejtett, eddig kevésbé ismert, művészeti oldalukat is. Hozzátették: az esemény idén is nagyon sikeres volt, pozitív visszajelzések érkeztek.

A gálán ebben az évben is megkóstolható és megvásárolható volt a fesztivál jótékonysági bora, amelyből összegyűlt összeget az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikának adományozzák a szervezők. A gálaest nyitóprodukciójaként a Semmelweis Egyetem 2007-ben alakult néptáncegyüttesének előadását nézhették meg az érdeklődők.

A Semmelweis Tavaszi Fesztivál versenyeinek eredményei erre a linkre kattintva letölthetők.

Dobozi Pálma, Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.