A Heilongjiang Hagyományos Kínai Orvostudományi Egyetemen avatták fel a huszadik Semmelweis Ignácot ábrázoló szobrot a Semmelweis-emlékév keretében.

Az avatáson – a 10 milliós lakosú kínai Harbin városában – jelen volt a vendéglátó egyetem vezetőin kívül Pesti Máté nagykövet, valamint Siklós Lili tudományos oktatási és innovációs attasé. A Semmelweis Egyetemet dr. Nagy Zoltán Zsolt, az Egészségtudományi Kar (ETK) dékánja és dr. Rosivall László, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke képviselte. Az ünnepségen az emlékbizottság által támogatott Semmelweis-film producere, Shahrokh MirzaHosseini doktor is részt vett. A Heilogjiang Egyetemen Sun Zhongren rektor és Yao Suyuan dékánasszony, valamint a tartományi egészségügyi vezetők is részt vettek. Beszédet mondott Pesti Máté nagykövet, a Heilongjiang Egyetem rektora és rektorhelyettese, Harbin tartomány egészségügyi vezetője, valamint dr. Rosivall László. Semmelweis Ignác érdemeinek és elért eredményeinek ismertetése után leleplezték a mellszobrot, melyről a kínai televízióban is beszámoltak. A felavatott szobrot Rieger Tibor Kossuth-díjas szobrász művész készítette.

Az ünnepséget megelőzően a harbini Heilongjiang Egyetem Hagyományos Kínai Gyógyászati Kar és a Semmelweis Egyetem képviselői, valamint a Magyar Nagykövetség kulturális attaséja hivatalos megbeszélést folytatott, amelyen Sun Zhongren rektor és dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán hivatalosan ismertették a két egyetem legfontosabb jellemzőit, az oktatói és hallgatói létszámot, valamint a tudományos, oktatási és kutatási programokat. Emellett megerősítették a további kölcsönös együttműködés szándékát is.

Az ünnepséget hosszú előkészület előzte meg: a Heilongjiang Egyetemmel közel tíz éve áll hivatalos kapcsolatban az ETK. A hagyományos kínai gyógyászat oktatása 2010-ben kezdődött a Semmelweis Egyetemen a harbini egyetem curriculumával. A képzés öt éves, amelyből négy évet a hallgatók Magyarországon az ETK-n, valamint az országban dolgozó kínai szakemberek rendelésein töltenek, míg az ötödik, utolsó évfolyam hallgatói Harbinban gyakorlati képzésben részesülnek. A képzés során megismerkednek a hagyományos kínai gyógyászat történetével, az akupunktúra alapjaival és módszereivel, a fitoterápia (azaz a gyógynövények) hasznosíthatóságával, valamint a mozgásterápia, a tuina masszázs, a fizikális rehabilitáció és prevenció elvrendszerével. Az ötödik év végén a harbini Heilongjiang Egyetem diplomáját kapják meg. A képzés székhelyen kívüli képzésnek minősül, a 2017-es kormányrendelet alapján az itt végzettek hivatalosan is gyakorolhatják az akupunktúrás kezeléseket, a tuina masszázst és a fitoterápiás kezeléseket. A két kar vezetése rendszeresen találkozik, és egyeztetnek a képzést illetően.

Az együttműködés kiemelkedő eseménye volt, amikor 2017 júniusában a kínai miniszerelnökhelyettes-asszony részt vett az ETK-n rendezett ünnepségen, amelynek keretében a 2017-ben végzett hallgatók tőle, valamint a Heilongjiang Egyetem rektorától és dr. Nagy Zoltán Zsolt dékántól vehették át a képzésük befejezését igazoló diplomát. A kínai vendégek ezután az ETK-n zajló fejlesztés III. ütemének alapkőletételén is részt vettek. 2017 júniusában Budapesten rendezték meg a Közép-Kelet Európai országok és Kína egészségügy minisztereinek „16+1” rendezvényét, az „Egy övezet, egy út” című sorozaton belül, amelyre a magyar kormány is kiemelten figyelt. A III. ütem megvalósításához az ETK 1,34 milliárd forint támogatásban részesült. A tervek elkészültek, jelenleg folyik a közbeszerzési eljárás, ennek lezárulása után elkezdődhet az építkezés.

A szobor felavatását megelőző napon a Semmelweis Egyetem hivatalos küldöttsége tárgyalásokat folytatott a Peking University rektorhelyettesével és külügyi osztályvezetőjével, valamint a Pekingi Capital Medical University képviselőivel. Az egyetem képviselői egyetértettek a kapcsolatok további fejlesztését illetően, melynek létjogosultságát a kínai egészségügy és gazdaság hatalmas ütemű fejlődése adja.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt, dr. Rosivall László

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.