A II. Sz. Belgyógyászati Klinika PhD-hallgatója, dr. Nádasdi Ákos nyerte el a Wörwag Kutatási Díjat, amelyet az idén második alkalommal adtak át a XX. Budapesti Diabetes Szimpózium keretein belül. A 2017-ben alapított, egymillió forintos pénzjutalommal járó elismerést „A cukorbetegség és bizonyos hasnyálmirigy, illetve májbetegségek kapcsolata” című kutatásáért vehette át.

A fiatal kutató díjnyertes kutatásában azt vizsgálja, hogy a 2-es típusú cukorbetegség és a nem alkoholos zsírmájbetegség közötti ismerten szoros összefüggést miként befolyásolják a genetikai tényezők. A két kórállapot gyakran társul és az egyik megléte egyúttal a másik kialakulásában is kockázatot jelent. Mindkét gyakori betegség hátterében komplex genetikai és nem genetikai hajlamosító tényezők állnak – ismertette dr. Nádasdi Ákos, hozzátéve, hogy ezek közül a nem alkoholos zsírmájjal kapcsolatba hozható egyik gén kockázati változata 23 százalékban fordul elő Magyarországon. Az elhízás mindkét betegségben kimutatható szintén hajlamosító okként, hozzávetőlegesen 30 százalékban kimutatható.

A jelenleg is zajló vizsgálatba a terhességi cukorbetegséggel korábban diagnosztizált, emiatt későbbiekben a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására magas kockázatú nőket vonnak be. Az eddigi eredmények alapján elmondható, hogy a korábban terhességi cukorbetegséggel rendelkezőkben gyakran kimutathatók a cukorbetegséget megelőző állapot anyagcsere jellemzői, sőt 2-es típusú diabétesz is megjelenik – összegezte a kutató. Ezzel párhuzamosan a májban már viszonylag korán kóros zsírfelhalmozódás mutatható ki, és ezt a vizsgált génvariáns jelenléte is befolyásolja, továbbá az anyagcserejellemzők és a zsírosodás mértéke közötti kapcsolatot jelentősen módosítja – fűzte hozzá. A hasnyálmirigy zsírtartalma is összefüggést mutat egyes anyagcsere paraméterekkel. Dr. Nádasdi Ákos kiemelte: a projekt egy nagyobb nemzetközi kutatás folytatásaként valósult meg.

Dr. Nádasdi Ákos a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán végzett, PhD-tanulmányait 2016-ban kezdte meg az egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskolájában, kutatómunkáját a II. Sz. Belgyógyászati Klinika Anyagcsere munkacsoportjában végzi dr. Firneisz Gábor témavezetésével.

Bódi Bernadett
Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.