Oroszi Álmos képviseli a Semmelweis Egyetemet a március 2-án kezdődő 29. Téli Universiádén. Az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) elsőéves hallgatója, aki a Schiller-Vasas HC védője, a jégkorong csapat tagjaként utazik ki az egyetemisták olimpiájára, melynek idei helyszíne a szibériai Krasznojarszk.

Negyven fős csapattal vesz részt Magyarország az egyetemisták olimpiáján, vagyis a 29. Téli Universiadén, amelybe 18 felsőoktatási intézmény hallgatói kerültek be. A Semmelweis Egyetemről Oroszi Álmos elsőéves ÁOK hallgató utazik ki a szibériai Krasznojarszkba a jégkorongcsapat tagjaként. Oroszi Álmos honlapunknak elmondta: 15 éve jégkorongozik versenyszerűen a Schiller-Vasas HC-ben. Ez az első felnőtt szezonja, korábban utánpótlásban játszott, több bajnoki második és harmadik helyezést ért el csapatával, az utánpótlás nemzeti csapat tagjaként pedig számos nemzetközi tornán részt vett már.

Mint elmondta, mindig is a természettudományi tárgyak iránt érdeklődött, az orvosi hivatás választására pedig elsősorban édesanyja inspirálta, aki maga is orvos. A Semmelweis Egyetemet egyrészt azért választotta, mert Budapesten él, másrészt ide volt a legmagasabb a ponthatár, és szerette volna ezt a szintet elérni. Az élsport számára összeegyeztethető az orvosi egyetemmel. „Ahhoz, hogy jól teljesítsek az egyetemen, az kell, hogy fizikálisan és mentálisan is felkészült legyek, amit csak a jégkorong tud nekem biztosítani” – fogalmaz. A jégkorong segít tisztán tartani a fejemet, és nem elveszi az időt az egyetemtől, hanem épp ellenkezőleg: a tanulásra megmaradt időt még jobban, maximálisan kihasználom, nincsenek holt perceim – tette hozzá.

A magyar delegáció február 25-én utazik ki az egyetemisták legrangosabb multisporteseményének helyt adó szibériai Krasznojarszkba. A 29. Téli Universiádén összesen 60 ország 3 000 válogatott élsportoló egyetemistája vesz részt. Krasznojarszkban az alábbi sportágakban indulnak magyar egyetemisták: biatlon, jégkorong, jégtánc, műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya és sítájfutás. A versenyek március 2-án kezdődnek és 12-ig tartanak.

Dobozi Pálma
Fotók (portré): Kovács Attila, Semmelweis Egyetem; Oroszi Álmos

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.