Az egyesült államokbeli Massachusetts állam három egyetemén tett látogatást dr. Merkely Béla rektor. A megbeszélések eredményeként a Semmelweis Egyetem és a Harvard Medical School (HMS) közti együttműködés keretében a HMS Budapestre hozná egy nyári kurzusát. A University of Massachusetts-cel egy jövő tavasztól induló hallgatói csereprogram részleteiről tárgyaltak, míg a Boston Universityvel egyebek mellett tapasztalatcsere indulhat a curriculum és a technológiai transzfer témájában.

A jelenleg a világ 6. legjobb egyetemének számító (Times Higher Education, 2019) Harvardhoz tartozó Harvard Medical Schoolban (HMS) a Semmelweis Egyetem delegációja megbeszélést folyatott többek között a posztgraduális képzésekért, valamint a külföldön megvalósított programokért felelős vezetőkkel, akik ismertették a Harvard orvosoknak, kutatóknak, egészségügyi szolgáltatóknak szóló posztgraduális kurzusait is. A két, minőségbiztosítást és betegbiztonságot, valamint klinikai vizsgálatokat érintő mesterképzésen kívül számos képesítést adó posztgraduális kurzusra is lehet jelentkezni (pl. klinikai kutatás, egészségügyi vezetőképzés több szakterületen, a rák biológiája és terápiája, stb.), amelyeken az adott szakterülettel kapcsolatos legfrissebb tudás és képesség sajátítható el, kombinálva az e-learning adta lehetőségeket a hagyományos oktatással. A HMS kurzusai ide kattintva megtekinthetők.

A megbeszélésen szó esett arról, hogy a HMS a Semmelweis Egyetemmel együttműködve egyik nyári kurzusát Budapesten szervezné meg, amellyel a közép-kelet európai országokat célozná meg az amerikai egyetem. A Harvard eddig ebben a régióban még nem szervezett ilyen kurzust. A lehetséges kurzustémák között felmerült a klinikai kutatás, a tudományos írás, valamint egy oktató tréning. Dr. Merkely Béla rektort a kampusz történelmi épületében, a Wadsworth House-ban  fogadta az egyetem marsallja is, dr. Margot N. Gill. Itt a rektor bejegyzést írt a Harvard látogatói könyvébe, melyben megköszönte a 250 éves Semmelweis Egyetem delegációjának fogadását.

Galéria

3kép

A University of Massachusetts-ben (UMASS) folytatott megbeszéléseken konkretizálták az egyetemmel közösen indítandó hallgatói csereprogram részleteit, amelyről már korábban megállapodás született. A tervek szerint a Semmelweis Egyetem hatodéves hallgatói sürgősségi ellátási gyakorlatra érkeznének Bostonba, míg az amerikai egyetem első-másodéves hallgatói patológiai gyakorlaton vennének részt a Semmelweisen. A csereprogram 2020 tavaszán indulna el, és az ebben résztvevő hallgatók három hónapot tölthetnének a partnerintézményben. A csereprogram részben az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA), részben a Campus Mundi támogatásával indítható el. Az UMASS-ban dr. Merkely Béla tárgyalt többek között a sürgősségi tanszék vezetőjével, dr. Greg Volturoval, valamint meglátogatta a katéteres laborokat is.

A Boston Universityn (BU) tett látogatás célja a magánegyetemmel egy évtizede fennálló kapcsolat új alapokra helyezése volt. A rektor megbeszélést folytatott dr. Brian Jack és dr. Jonathan Woodson professzorokkal, akiket a BU rektora teljeskörűen felhatalmazott a Semmelweis Egyetemmel kötendő együttműködési szándéknyilatkozat kidolgozására. Dr. Brian Jack, a családorvosi tanszék vezetője, korábban egy évet töltött Magyarországon, megkedvelte az országot és fontos publikációt jelentetett meg a magyar családorvosi rendszerről. Dr. Jonathan Woodson sebészprofesszor, az Egészségügyi Innovációs Intézet vezetője korábban az Obama-kormány helyettes államtitkáraként az aktív állományú amerikai hadsereg egészségügyi ellátásáért felelt. Szóbeli megegyezés történt az egyetemek közötti kutatói mobilitásról, valamint a felek megállapodtak abban is, hogy tapasztalatcsere kezdődik a két intézmény között elsősorban a curriculum és a technológia transzfer terén. A Semmelweis Egyetem számára fontos információ lehet, hogy miként működnek ezek a területek a THE rangsorban 74. helyet elfoglaló egyetemen. Mint elhangzott, a bostoni egyetemen a költségvetés 60-70 százalékát kutatásra és innovációra fordítják.

Dobozi Pálma
Forrás és fotó: Czétényi Tünde

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.