Egyebek mellett az egyetemet kiszolgáló szerverek egy részének megújítását, új VPN-elérési megoldást, sikeres mobiltelefonszolgáltató-váltást, IT-raktár kialakítását, valamint az egyetemi honlap megújításában való közreműködést emelte ki a 2018-as év legfontosabb eredményei közül az Informatikai Igazgatóság vezetője, Sándor László. A tervek szerint 2019-ben megvalósul az egyetemi levelezőrendszer megújítása, és bővül a központi informatikai szolgáltatások köre. Ezek az első lépések a digitális transzformáció irányába, mely hosszú távon megalapozza az egyetem versenyképességét.

Az egyetem munkatársainak mindennapi munkáját jelentősen befolyásolja az egyetemi szerverek állapota, így a szerverkonszolidáció részeként három kiemelten kritikus rendszer futtatásához új szervert szerzett be az Informatikai Igazgatóság. A MedSol átállás már tavaly megtörtént, az SAP és GLIMS rendszereket pedig az első félévben migráljuk; ezzel számos – pl. klinikai, gazdasági területen dolgozó – egyetemi munkatárs napi használatú szoftverei válnak stabilabbá, gyorsabbá – tájékoztatott Sándor László. Hozzátette, hogy folyamatban van a PACS rendszert kiszolgáló új szerver és szoftver beüzemelése is, ami elsősorban a klinikumban dolgozók számára fontos. Valamennyi egyetemi munkatársat érint ugyanakkor a szerverkonszolidáció harmadik fázisa, azaz a levelező- és fájlrendszert kiszolgáló szerver cseréje. A fejlesztésnek köszönhetően nagyobb tárhely áll majd rendelkezésre a felhasználók számára, a postafiókok pontos méretét az egyéni igényekhez igazodva fogják kialakítani – magyarázta Sándor László. A levelezőrendszer megújításának folyamata várhatóan 2019 második felében fog lezárulni.

Az informatikai igazgató kiemelte a 2018-as eredmények közül, hogy új VPN megoldást vezettek be a kritikus rendszerek elérésére. Idén, az első negyedévben elérhetővé teszik a VPN-elérést valamennyi munkatárs számára, akinek a munkájához az indokolt, ezáltal biztosítva az intranet otthoni elérését. Sándor László további fontos adatvédelmi lépésként említette a vírusvédelmi rendszer cseréjét, aminek köszönhetően az egyetemi munkaállomások biztonságosabban használhatók.

A sikeresen lezajlott mobiltelefonszolgáltató-váltás során 5500 aktív, és 700 passzív hívószám hordozása történt meg a Telenortól a Magyar Telekomhoz – emlékeztetett Sándor László. Kiemelte, hogy a váltás eredményeként a felhasználók EU-zónán belül korlátlan hívás és mobilinternet csomaggal rendelkeznek, ugyanakkor felhívta a figyelmet a külföldi mobilhasználattal kapcsolatos tudnivalók betartására. Emellett távközlési rekonstrukció – vagyis a vezetékes telefonközpontok korszerűsítése – is folyamatosan zajlik az egyetemen.

Sándor László kiemelte még, hogy a Semmelweis Egyetemen vezették be elsőként az Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Tér (EESZT) használatának oktatását orvostanhallgatók számára, amit a Gyógyszerésztudományi Kar után hamarosan a Fogorvostudományi Karon tanulóknak is elindítanak majd.

Az igazgató fontos lépésnek tartja, hogy immár IT-raktár szolgáltatás segíti a szervezeti egységek informatikai beszerzéseit, biztosítva mindennapi működéshez fontos hátteret.

2018-ban a Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság kezdeményezésére, az Informatikai Igazgatóság együttműködésével az egyetemi honlap arculata jelentősen megújult, és az Év honlapja címet is elnyerte.

Szintén 2018-ban – teljes egészében belső fejlesztésként – elindult SEMAPHOR rendszer, ami a külföldi hallgatók jelentkezésének online felülete, kártyás fizetési lehetőséggel integrálva – mondta el Sándor László. Számos pozitív visszajelzés érkezik a rendszerre, 2019-ben az adminisztrátori felületet is többnyelvűvé teszik, így azt már az Asklepios Campus Hamburg kollégái is használni tudják – tette hozzá.

Megújul az eTárhely szolgáltatás is, melyet a jelenleg futó teszt időszak után az első félévben elérhetővé tesznek az igazgatóság munkatársai.

Az informatikai igazgató a további feladatok között említette az egységes, biztonságos wifi-szolgáltatás bővítését: a jelenlegi lefedettséget szeretnék fokozatosan bővíteni a klinikummal és az oktatási területtel egyeztetve, mert nagy igény mutatkozik a kollégiumokban, valamint a klinikákon elérhető wifire.

Sándor László beszámolt róla, hogy új területek bevonásával folyamatosan növekszik azon szervezeti egységek köre, ahol az igazgatóság szakértői biztosítják a helyi felhasználói támogatást. 2016 óta 11 klinika csatlakozott az igazgatósághoz, az idén pedig felmérik az igényeket és előkészítik az egyetem szintű integrációt. Mint azt Sándor László hangsúlyozta, az integrációval a szolgáltatói szemléletet megerősítése, egységes szakmai irányelvek és folyamatok kidolgozása a cél a területhez illeszkedő HR-stratégia mentén.

Az Informatikai Igazgatóság által megvalósított és tervezett célok egy több éven átívelő beruházási terv részei. Ezek egy része a 2017-es, a többi a 2018-ra jóváhagyott, 667 millió forint fejlesztési keretből indult el és 2019-ben fog lezárulni. A következő évek informatikai beruházásait a digitális transzformáció jegyében tervezik. Az egyetem stratégiájához illeszkedően, az értékteremtő folyamatok magas szintű kiszolgálása és hatékonyságának növelése, az egyetemi szolgáltatások széles körű elérhetőségének biztosítása, valamint az adminisztrációs terhek csökkentése a cél – mondta el Sándor László. Ez egy ilyen méretű és összetett szervezetnél igen komplex feladat, ezért az igazgató az érintett szakterületek vezetőivel szoros együttműködésben tervezi a közös célok megvalósítását.

Keresztes Eszter
Fotó (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.