Harmadik helyen szerepel a magyar orvosképzés az izraeli Egészségügyi Minisztérium közelmúltban kiadott, 16 országot tartalmazó listáján. Eszerint a hazai orvosegyetemeken végzett hallgatók 71 százaléka sikeresen leteszi az Izraelben az orvosok számára előírt, állami licence vizsgát.  

A Magyarországon végzett orvostanhallgatók 71 százaléka sikeresen leteszi azt a licence-t adó állami különbözeti vizsgát, amelyet Izrael megkövetel az adott országokban végzettektől. Ezzel az eredménnyel Magyarország a 3. helyen, az Európai Unión belüli orvosképzés esetén pedig első helyen áll az izraeli Egészségügyi Minisztérium által közelmúltban összeállított és a Semmelweis Egyetemnek megküldött listán, amelyen összesen 16 ország szerepel. Összehasonlításként: a lista végén szereplő országok között van olyan is, amelynek diplomájával Izraelbe érkezők csupán 7-9 százaléka tudja teljesíteni az izraeli állami vizsgát.

Az izraeli szaktárca – amely a 2014-18 közötti adatokat összesítette most – azt javasolja, hogy vegyék figyelembe a ranglistát azok, akik külföldi orvosi egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes hangsúlyozta: a lista fontos visszajelzés, és jól mutatja a hazai és ezen belül a Semmelweis Egyetemen folyó orvosképzés kiváló színvonalát, azt, hogy erős alap és klinikai képzés folyik. A rektorhelyettes kiemelte annak jelentőségét, hogy a magyar orvosképzés regionális összehasonlításban is kiemelkedően szerepel.

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán a vizsgált időszakban összesen 120 izraeli hallgató végzett, míg további 12 a Fogorvostudományi, egy pedig a Gyógyszerésztudományi Karon szerzett diplomát. Az aktív izraeli hallgatók létszáma jelenleg az ÁOK-on 122, a FOK-on 8 fő.  

Dobozi Pálma
Fotó (kiemelt kép): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.