Kevesebb sugárterhelés mellett 20-30 százalékkal növeli az emlőrákos elváltozás felismerésének esélyét az a két új szoftver, amellyel a már meglévő, korszerű digitális mammográfiás berendezését egészítette ki a Radiológiai Klinika. A fejlesztést lehetővé tévő 15,4 millió forintos adományt dr. Bérczi Viktor klinikaigazgató vette át az AVON cégtől.

A Radiológiai Klinika két új szoftverrel bővítette meglévő digitális mammográfiás berendezését, amivel lehetővé vált rétegfelvételek készítése is. Az ún. tomoszintézissel pontosabb, átfogóbb kép kapható a mellről, a rákos elváltozás felismerésének esélye 20-30 százalékkal nő – magyarázta dr. Unger Zsuzsa adjunktus, a mammográfiás részleg vezetője. Emellett a mostani szoftveres fejlesztésnek köszönhetően a rétegfelvételekből a teljes, hagyományos mammográfiás kép is kinyerhető, újabb felvétel készítése nélkül. Mindez azt jelenti, hogy változatlan sugárterhelés mellett több információt kapunk – mutatott rá. A fejlesztést lehetővé tévő 15,4 millió forintos adományt dr. Bérczi Viktor klinikaigazgató vette át az AVON Magyarország értékesítési vezetőjétől, Fellner Krisztiántól.

Galéria

6kép

Dr. Bérczi Viktor emlékeztetett arra, hogy a klinika jelenlegi, korszerű, digitális mammográfiás gépének egy évvel ezelőtti beszerzését is az AVON támogatta 60 millió forinttal. Erről a közelmúltban emléktáblát helyeztek ki a részlegen. Az újabb adománynak köszönhetően most tovább tudták fejleszteni a klinikán a komplex emlődiagnosztikát. A klinika célja, hogy a rendelkezésre álló infrastruktúrával az országos szűrőprogramba is bekapcsolódjon – tette hozzá.

Az AVON számára fontos, hogy olyan helyre kerüljenek az adományok, ahol elkötelezett munka folyik – mondta Fellner Krisztián. Az Avon 1955-ben hozta létre alapítványát, melynek célja a nők életének jobbá tétele, az egyik kiemelt feladatuknak pedig az emlővizsgálatok minél szélesebb körben való elterjesztését tartják.

Dobozi Pálma
Fotó: Kaszás Tamás – Képszerkesztőség

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.