A Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének meghívására decemberben egynapos kurzust tartott „Medical Family Therapy” címmel dr. David Van Dyke, az Illinois állambeli Wheaton Collage (USA) professzora, az ott folyó családterápiás mesterképzés vezetője, aki jelenleg Fulbright ösztöndíjasként folytat oktató és kutató munkát Magyarországon.

A kurzuson részt vettek az Egészségügyi Közszolgálati Kar legfrissebb mesterképzésén, a mentálhigiénés családtudomány és családterápiás mesterképzésen tanuló hallgatók, a képzés oktatói és tereptanárai, valamint az egyetem más intézeteinek meghívott oktatói is.

A kurzus fókuszában az a kérdés állt, hogy miként járulhatnak hozzá a családterápiás tevékenységből ismert módszerek, intervenciók és általában a rendszerszemléletű megközelítés a különböző súlyos, krónikus, vagy életet fenyegető betegséggel élők egészségügyi ellátásához. Szó esett arról is, hogy milyen szerepe lehet a beteget körülvevő családnak a gyógyulás folyamatában, vagy épp a betegséggel való együttélés elfogadásában, a javasolt kezeléssel való együttműködésben, illetve milyen bizonyítottan hatékony modellek léteznek, ahol a családterápiás szakember a gyógyító team tagjaként tevékenykedik.

Az előadás a szervezők tervei szerint egy hosszabb távú és rendszeres oktatási és kutatási együttműködés első fejezete volt a Semmelweis Egyetem és a Wheaton Collage között, a hazai egyetemi keretben zajló családterapeuta képzés szakmai színvonalának emelésére, amelyet a jövőben oktatói és hallgatói csereprogramok kísérhetnek majd.

Forrás és fotó: dr. Török Szabolcs (Mentálhigiéné Intézet)
Kiemelt kép (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.