A mellékvese daganatok kutatására létrejött európai szervezet, az Európai Mellékvesekéreg-daganat Kutató Társaság (ENSAT) díját vehette át dr. Decmann Ábel, a II. Sz. Belgyógyászati Klinika PhD-hallgatója a társaság firenzei kongresszusán. Dr. Decmann Ábel 2016-ban csatlakozott a dr. Igaz Péter klinikaigazgató vezette kutatócsoporthoz, amely a mellékvesekéreg jó és rosszindulatú daganataiban vizsgálja a mikroRNS-ek jelentőségét. 

A PhD-hallgató díjnyertes közleménye a klinikai endokrinológia vezető szaklapjában, a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (IF: 5,789) című folyóiratban jelent meg 2018-ban, melyben egy viszonylag gyakori, de kevéssé kutatott daganatnak a mikroRNS expressziós mintázatát vizsgálta dr. Igaz Péter klinikaigazgató vezetésével. A mikroRNS a gének kifejeződését szabályozó molekula, és jól használható bizonyos daganattípusok elkülönítésére – emelte ki dr. Igaz Péter. Kutatásaik során azt vizsgálták, hogy a mellékvese mielolipóma (a mellékvese jóindulatú daganata), illetve a rosszindulatú mellékvesekéreg-rák elkülönítésében hogyan használhatók ezek a mikroRNS-ek.

A vizsgálataik – melyhez a szövetmintákat az I. és II. Sz. Patológiai Intézet biztosította számukra – a vérplazmában és a szövetben is kimutattak olyan mikroRNS-eket, amikkel ezek a daganatok elkülöníthetők, ez pedig egy új felfedezés a szakmában – hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette: a mielolipóma kevéssé tanulmányozott daganatnak számít, jóindulatú daganat révén nem áll kifejezetten a kutatás érdeklődésének központjában. Dr. Igaz Péter kiemelte: a mielolipóma a mellékvese második leggyakoribb daganata, ami nagy méretűre is nőhet, és ritkán nehézséget okozhat elkülöníteni a szintén nagy méretűre növő mellékvesekéreg-ráktól. A talált mikroRNS markerek távlatilag a diagnosztikában is használható vizsgálati módszert vetíthetnek előre – világított rá az igazgató.


Dr. Decmann Ábel PhD-hallgatóként csatlakozott dr. Igaz Péter kutatócsoportjába, ahol már folytak a mellékvesekéreg jóindulatú és rosszindulatú daganatait mikroRNS-mintázat alapján elkülönítő vizsgálatok, amit ő a mielolipóma vizsgálatával egészített ki. A kutatásokat, illetve a különböző méréseket a II. Sz. Belgyógyászati Klinika Endokrin Genetika Kutatólaborjában végzik, ami egyben az MTA és a Semmelweis Egyetem közös Molekuláris Medicina kutatócsoportjának is helyt ad – tette hozzá dr. Igaz Péter, akinek Ábel már a hetedik PhD-hallgatója. Az igazgató kiemelte: a témában több cikkük is megjelent korábbi hallgatóival, a mostani díjnyertes absztrakt azonban egy új aspektusát tárta fel ennek a témakörnek. Utalt rá, hogy hasonló területen egy korábbi PhD- hallgatója, dr. Tömbös Zsófia 2009-ben elsőként kapott Magyarországon „European Young Investigator Award” díjat, az Európai Endokrinológiai Társaság isztambuli kongresszusán.

Ábel nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy egy rangos társaság elismerte az elmúlt két év kutatómunkáját. Mint mondta, elsősorban az endokrinológia érdekli, ennek is inkább a klinikai vonala, de ki szerette volna próbálni magát a kutatás területén is, amit a jövőben folytatni kíván klinikai munkája mellett, illetve nem sok választja el a doktori disszertációjának beadásától – tette hozzá.

Ábel az Orvosi Hetilapban idén megjelent „Keringő mikroRNS-ek az endokrin daganatok diagnosztikájában” című összefoglaló közleményével nemrég a Markusovszky Lajos-díjat is elnyerte.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.