Előadást tartott dr. Scott David Solomon, a Harvard Egyetem világhírű kardiológus professzora a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán a Doctor Honoris Causa ünnepség előestéjén, amelyen díszdoktori címet vehetett át a Semmelweis Egyetemen. A Nemzeti Szívprogram szervezésében tartott rendezvényen egyik fő kutatási területéről, a megtartott ejekciós frakciójú szívelégtelenségről (HFpEF) beszélt egyebek mellett.

A programot dr. Merkely Béla rektor, klinikaigazgató, a rendezvény házigazdája nyitotta meg. Dr. Scott David Solomon „Heart Failure with Preserved Ejection Fraction – A Misunderstood Disease in Search of a Therapy” címmel tartott előadást a klinikán, mielőtt másnap átvehette a Semmelweis Egyetem díszdoktora címet a Szalonban rendezett Doctor Honoris Causa ünnepségen. Előadásában elsőként a megtartott ejekciós frakció mellett kialakult szívelégtelenség (HFpEF) patofiziológiájáról beszélt, majd kitért a témában eddig végzett nagy multicentrikus, gyógyszeres klinikai vizsgálatokra, amelyekben mindeddig nem tudtak jelentős eredményeket felmutatni HFpEF-es betegcsoport kezelésében. Hangsúlyozta, a betegséget nem önmagában a diasztolés diszfunkció igazolása jelenti, és nem kizárólag a komorbiditások jelenléte okozza. Ez további vizsgálatokra sarkallja a kutatókat, evidencia hiányában pedig jelentős nehézséget jelent a mindennapi ellátásban. A HFpEF kezelésének egyik mérföldkő vizsgálata lehet a PARAGON multicentrikus, randomizált vizsgálat, amely a sacubitril/valsartan angiotenzin-receptor blokkoló és neprylisin inhibitor kombinációját vizsgálja.

Solomon professzor előadása után a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika fiatal kutatói, dr. Radovits Tamás, dr. Kovács Attila, dr. Lakatos Bálint, dr. Molnár Andrea, dr. Tokodi Márton, dr. Kosztin Annamária és dr. Czimbalmos Csilla mutatták be tudományos projektjeiket, így szó volt a cGMP-jelátvitel gyógyszeres modulációjáról HFpEF állatmodelljében, a jobb kamrai és bal pitvari funkció szerepéről sportolókban és transzplantált betegekben, a „machine learning” szerepéről a kutatásban, és a klinika első ún. „investigator initiated” vizsgálatáról, a BUDAPEST CRT Upgrade studyról, amely kiemelt szerepet tölt be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott Nemzeti Szívprogramban is (NVKP_16-1-2016-0017).

Galéria

12kép

Dr. Scott David Solomon professzor világhírű kardiológus, a Harvard Medical Schoolban szerzett általános orvosi diplomát 1986-ban, később az egyetem és a Brigham and Women’s Hospital belgyógyászati osztály kardiológiai divíziójának vezetője lett. 1997 óta Brigham and Women’s Hospital „Cardiac Imaging Core Laboratory”-jának és „Clinical Trials Endpoint Center”-ének a vezetője, 2000-től a kórház noninvazív kardiológiai divíziójának igazgatója.

Solomon professzor fő kutatási területe a miokardiális infarktuson átesett betegek rizikófaktorainak a vizsgálata, a magas vérnyomástól a szívelégtelenségig vezető faktorok feltárása, valamint a megtartott ejekciós frakcióval rendelkező szívelégtelen betegek vizsgálata. Munkássága több tekintetben is úttörő volt: az elsők között használt kardiológiai képalkotó eljárásokat kardiológiai gyógyszerek és eszközök fejlesztéséhez, illetve klinikai vizsgálatokban.

Jelenleg a PARAGON-HF megtartott ejekciós frakcióval rendelkező szívelégtelen betegeket vizsgáló klinikai kutatás vezetője, amelyben a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika világelsőként, mint a legtöbb beteget beválasztó centrum szerepel. Emellett közös kutatási projektekben már 10 éve együttműködik a klinikával, ami alatt 14 közös publikáció született a szívelégtelenség gyógyszeres és eszközös kezeléséről.

Forrás: Nemzeti Szívprogram

Fotó: Adrián Zoltán


A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.