A koraszülöttként világra jött gyermekek és szüleik, valamint nővérek és orvosok találkoztak és ünnepelték együtt november 17-én a koraszülöttek világnapját a Semmelweis Egyetem koraszülött intenzív osztályain rendezett programokon. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Újszülött Intenzív Osztályán (NIC) egész napos kézműves és játékos foglalkozásokkal készültek, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Perinatológiai Intenzív Centrumának (PIC) rendezvényén pedig „ApróTalp Falvára” látogathattak el az érdeklődők, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai telephelye is nyitva állt az egykori „tenyérnyi gyerekek” és szüleik számára.

Dr. Kocsis István, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika PIC osztályvezető egyetemi docense kiemelte: a koraszülöttek ellátása az orvoslás egyik leggyorsabban fejlődő területe. Az elmúlt években jelentős szemléletváltozás, tudásbővülés és technikai ugrás zajlott le hazánkban, melyek eredményeként az elmúlt három évben több mint harminc százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság. Ennek a sikernek jelentős részét a koraszülötteknél megfigyelhető túlélési esély javulása adja, melyhez a Semmelweis Egyetem koraszülött intenzív osztályai jelentősen hozzájárultak – tette hozzá. Az egyetemi docens elmondta, az osztályon nagyon kis súlyú csecsemőket is ellátnak (évente mintegy 120-150 ezerötszáz gramm alatti csecsemő születik itt), az összes ellátott koraszülöttek száma pedig megközelíti az ezres nagyságrendet. A világnap alkalmából arcfestés, lufihajtogatás, építőkockázás, mini játszóház, babasarok, ujjfestés, kreatív kézimunkázás, jelmezes fényképezkedés, meseolvasás, óriásbuborék-fújás és Habarics Kitty kortárs meseíró külön erre az alkalomra írt Füli Bábjátéka mellett az Apacuka zenekar várta „ApróTalp Falva” egykori lakóit a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, mely kora estétől lila fénybe borult – számolt be rendezvényükről dr. Kocsis István osztályvezető egyetemi docens. Hozzátette: az eseményen több mint 300 egykori koraszülött gyermek és családja ünnepelt együtt a perinatális intenzív centrumok (PIC) dolgozóival, mindazokkal az orvosokkal, nővérekkel, laktációs szakemberekkel, gyógytornászokkal, pszichológusokkal, akiknek a munkája elengedhetetlen, hogy a korábban világra jött újszülöttek egészséges tagjai legyenek a társadalomnak.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai Neonatológiai Intenzív Osztályára látogató gyerekek az inkubátorban elhelyezett játékbabákon nézhették meg, hogy egykor ők is milyen picik voltak – mondta dr. Berecz Botond, a Neonatális Intenzív Osztály szakorvosa, aki hozzátette: ez egy olyan alkalom, amikor együtt ünnepeljük a gyógyítók, a kis betegek és szüleik hősiességét.

Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Újszülött Intenzív Osztályán (NIC) közel száz gyerek és szüleik ünnepelték együtt a világnapot egésznapos kézműves és játékos foglalkozásokkal, arcfestéssel, csillámtetoválás készítéssel, táncbemutatóval, játékos ünnepi ebéddel és közös tortaevéssel.

Az adatok szerint minden tizedik csecsemő koraszülöttként látja meg a napvilágot, Magyarországon évente több mint 8000 újszülött jön a világra idő előtt. A koraszülöttek esetén számos egészségügyi kockázat is fennáll, a picik gondozása nagy erőpróbát jelent az orvosoknak, ápolóknak, a szülőknek és a babáknak egyaránt.

A november 17-i koraszülöttek világnapjának célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a koraszülésre. A kezdeményezéshez kapcsolódva világszerte tartanak hasonló rendezvényeket, és a világ számos városában borulnak lilába a híres épületek (pl. Magyarországon a Lánchíd, a Nemzeti Színház vagy a Művészetek Palotája), valamint idén már másodjára a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Perinatológiai Intenzív Centrumának helyt adó Központi Betegellátó Épület homlokzata is lilába borult, ezzel szimbolizálva a reményt, a bátorságot és a kitartást, mely minden apró kis koraszülött hőst jellemez és jelképez – hívta fel a figyelmet dr. Kocsis István.

Bódi Bernadett
Fotó: Dimény András, Grabarics Éva

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.