Szívtranszplantáció és műszív kezelés a városmajori klinikán címmel tartottak szakmacsoportos továbbképzést a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. A szakdolgozók számára rendezett szabadon választható kurzuson a szívtranszplantált, illetve műszíves betegek ellátásához kapcsolódó számos területről szerezhettek ismereteket a résztvevők.

A szakdolgozókat dr. Szabolcs Zoltán igazgatóhelyettes köszöntötte, aki első előadóként a szívtranszplantáció történetét foglalta össze és szólt a hazai szívátültetések helyzetéről. Kitért rá, hogy 2016 óta évente mintegy 50 szívátültetést végeznek el a városmajori klinikán, amely ezzel Európában a második legnagyobb szívtranszplantációs centrum, világviszonylatban pedig a top 10-ben szerepel. Az egyetemi tanár a tanfolyam résztvevőihez szólva felidézte pályakezdő orvosként eltöltött éveit és külföldi tapasztalatait, és úgy vélte: a tudás, amit az egészségügyi szakdolgozók megszerezhetnek, bizonyos esetekben az orvos mellé pozicionálja őket munkájuk során, hiszen gyakorlatukból adódóan jól ismerik a különböző „fogásokat” és gyógyszereket, jól tudnak kommunikálni a betegekkel.

Galéria

7kép

A továbbképzés egyik szervezője, Szentmihályi Ilona vezető főnővér a programot összefoglalva honlapunknak elmondta, az volt a céljuk, hogy minél változatosabb témákkal találkozzanak az érintett szakmacsoportok képviselői. Így a felnőtt ápolás-gondozás területén, a műtői ellátásban, a sürgősségi ellátásban, gyógyszertári ellátásban, valamint a dietetika területén dolgozók az érdeklődésüknek megfelelő, a mindennapi munkájuk során hasznos ismereteket szerezhettek – vélte a főnővér. A résztvevők a felnőtt szívtranszplantációs program történetébe és több szegmensébe is betekintést nyertek az egész napos oktatás során: részletesen foglalkoztak a szakdolgozókat érintő feladatokkal, köztük a műtői, intenzív osztályos ellátással, gyógytornával, dietetikával, valamint betekintést nyerhettek a gyógyszeradagolás transzplantáltakat érintő sajátosságaiba, továbbá szó esett a jövőbe tekintő gyógyszerkísérletekről is – sorolta. Szentmihályi Ilona szerint a sikeres szívtranszplantációs programhoz csapatmunkára van szükség. Hangsúlyozta, hogy szervezőtársával, Tamás Csillával együtt fontosnak tartják a folyamatos továbbképzést, tanulást, a pozitív hozzáállást, elkötelezettséget, jó kommunikációt, valamint az alkalmazkodási és fejlődési készséget.

Szervezőként kiemelte mindazok munkájának jelentőségét, akik részt vesznek a transzplantált és műszíves betegek ellátásban, köszönetet mondott a továbbképzés fővédnökének, dr. Merkely Béla rektornak, a klinika igazgatójának, valamint minden előadónak, akik jelen voltak a továbbképzésen. Hozzátette, hogy a kurzuson 120-an vettek részt az ország több pontjáról, a nagy érdeklődésre való tekintettel a jövőben is szeretnének hasonló továbbképzést szervezni, akár más szakterületekkel együttműködve is.

Keresztes Eszter
Fotó: Adrián Zoltán

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.