Új online szolgáltatás érhető el a Semmelweis Egyetem kutatói számára az Innovációs Igazgatóság és a Központi Könyvtár kezdeményezése nyomán. Az In-Part közvetlen kapcsolatot teremt az egyetemek kutatói és az ipari partnerek között, új együttműködési lehetőségeket kínál, valamint naprakész akadémiai és piaci információkkal támogatja a kutatói munkát.

Az In-Part egy zártkörű online közvetítő platform, amely összeköti az egyetemeket és az ipari kutatás-fejlesztés (K+F) résztvevőit. A felületen 272 egyetem van jelen a világ számos pontjáról (pl. University of Cambridge, MIT, Columbia University, University of Vienna), az ipari résztvevőket pedig több mint 5400 cég és 8 ezernél is több döntéshozó képviseli – ismertette Balogh András, az Innovációs Igazgatóság vezetője.

Az angol nyelvű online felületen a kutatócsoportok egyoldalas vezetői összefoglalóban (one-pager) mutathatják be eredményeiket. A rendszer működésének lényege, hogy a felrögzített adatokon keresztül kulcsszavak alapján van lehetőség tematikus szűrések elvégzésére, illetve célirányos kapcsolatfelvételekre. Ha például egy kutatáshoz valamilyen további kompetenciára van szükség, akkor az a rendszeren keresztül könnyen és gyorsan megtalálható.

A platform tartalmaz egy ún. okos-összepárosító algoritmust is, amely felismeri az azonos technológiákat, és összepárosítja a technológiával foglalkozó szereplőket. A rendszer 2017-ben ezer összepárosítást végzett, aminek 75 százalékában kezdődött meg valamilyen együttműködés a partnerek között. Az In-Part rendelkezik egy proaktív ICO (Industry Call for Opportunities) funkcióval is, amellyel az ipari résztvevők, illetve az egyetemek kereshetnek partnereket jövőbeli projektekhez.

Balogh András elmondta, hogy az Innovációs Igazgatóság célja a rendszerhez való csatlakozással a nemzetközi kapcsolatépítés mellett az is, hogy az egyetemen belül rendelkezésre álljon egy olyan saját adatbázis, ahol valamennyi aktuálisan működő kutatócsoport egy helyen érhető el. Az adatbázisba az Innovációs Igazgatóságon keresztül lehet jelentkezni (innovacio@semmelweis-univ-hu).

 

Keresztes Eszter
Fotó (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem; In-Part

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.