A hagyományoknak megfelelően a tatai ifjúsági tábor ad otthont a Semmelweis Egyetem hatnapos gólyatáborának, amelyre idén 700-nál is több frissen felvett hallgató, illetve csaknem 200 szervező látogatott el. Az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS) szervezésében megvalósuló esemény első napján dr. Merkely Béla rektor köszöntötte a különvonattal érkező gólyákat.

Az egyetem rektora, miután gratulált a részvevőknek a sikeres felvételihez, elmondta, örömmel látja, hogy rengeteg energia rejlik a fiatalokban. Mint ismertette, szükségük is lesz erre tanulmányaik során, mert az egyetem mind a hat karán komoly elvárásoknak kell majd eleget tenniük. Dr. Merkely Béla hangsúlyozta, nemcsak Magyarország legjobb egyetemére nyertek felvételt, hanem a nemzetközi rangsorokban is előkelő helyeken szereplő felsőoktatási intézmény hallgatói lesznek ősztől. A rektor szerint Közép-Kelet Európában egyedül a prágai Károly Egyetem mérhető hasonló mércével, mint a Semmelweis Egyetem. Miután ismertette a hat kar főbb jellegzetességeit, elmondta, hogy az alapos elméleti tudás mellett igyekeznek a gyakorlatra is egyre nagyobb hangsúlyt helyezni, hogy az itt végzettek a betegellátásban felkészült, empatikus szakemberként tudjanak majd helyt állni. Kitért rá, a Pető András Kar az egyetem legújabb kara, tavaly augusztusban csatlakozott az intézményhez, gazdagítva annak képzési palettáját.

Dr. Merkely Béla szerint ahhoz, hogy a frissen felvett hallgatók helyt tudjanak állni a képzés során, ritmusváltásra lesz szükségük: meg kell háromszorozniuk az eddigi teljesítményüket, csak így tudnak ugyanis megbirkózni ezzel a hatalmas tanagyaggal. A rektor azt tanácsolta a fiataloknak, hogy maradjanak motiváltak, lelkesek, és figyeljenek az egészségükre is, amelynek fontos része a rendszeres mozgás.

A hatnapos tatai gólyatábor részeként játékos programokat, sportnapot és strandolást is szerveznek, a legfőbb cél, hogy csapattá kovácsolják a résztvevőket – ismertette Kiss Boldizsár, az IÖCS elnöke. Hozzátette, nemcsak a karokon belüli, hanem a karok közötti együttműködést is elő szeretnék segíteni ezzel a rendezvénnyel. Kitért rá, hogy a program második napján ellátogat a gólyatáborba dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, valamint valamennyi karról érkeznek vezetők, oktatók, akik a többi között tanulmányi kérdésekben is segítenek tájékozódni a leendő elsőéveseknek. Bemutatkoznak majd a hallgatói diákszervezetek is. Kiss Boldizsár elmondta, minden évben van egy központi témája a gólyabábornak, amely idén a középkori fantázia lett, ennek megfelelően a táborfőnökök Szent Györgynek és a sárkányoknak öltöztek be a megnyitón.

Kele Tímea
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.